Bouw van nieuwe controlepoorten op de Amsterdamse luchthaven Schiphol
NOS Nieuws

Nederland onderhandelt over Amerikaanse controleposten op Schiphol

Nederland gaat met de Verenigde Staten praten over de komst van Amerikaanse grenscontroles op de Amsterdamse luchthaven Schiphol. Het voorkomt lange wachtrijen in de VS en vergroot de aantrekkelijkheid van Schiphol, vindt het kabinet. "Het is goed voor de Nederlandse economie", stelt premier Rutte.

De Verenigde Staten willen al langer hun grenscontroles op buitenlandse luchthavens in de wereld uitbreiden. Vorig jaar mei is Nederland benaderd om passagiers met een Amerikaans vliegticket na hun bestaande paspoortcontrole door de Amerikaans douane te laten gaan. Als passagiers al op Schiphol zijn gecontroleerd, kunnen ze in de VS onmiddellijk naar binnen en gemakkelijker hun binnenlandse vlucht halen.

Soevereiniteit

Nederland stelt een aantal voorwaarden aan de Amerikaanse controleposten op Nederlands grondgebied. De Nederlandse wetgeving moet van kracht blijven. "Het kabinet zal geen concessies doen aan de soevereiniteit van Nederland, de Nederlandse grensbewaking en het douanetoezicht, en de veiligheid op Schiphol en in Nederland", stelt het kabinet.

Begin 2017 beginnen de onderhandelingen. Als het kabinet akkoord is, moet ook de Tweede Kamer met de afspraken instemmen.

Wereldwijd heeft de VS al 15 locaties voor zogenoemde preclearance, in bijvoorbeeld Canada, Ierland, de Verenigde Arabische Emiraten, Bermuda, Aruba en de Bahama's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl