Gaston Starreveld deelt prijzen uit in Sittard
NOS NieuwsAangepast

Loterijwinnaars: geld maakt niet gelukkig

Winnaars van de Nationale Postcode Loterij zijn niet gelukkiger dan voordat ze de prijs wonnen. In een enquête onder 1800 winnaars van 10.000 euro of meer, antwoordde 70 procent dat het geluksgevoel niet is toegenomen. Het is voor het eerst dat de loterij zo'n onderzoek uitvoert, schrijft het AD.

Uit het onderzoek bleek ook dat veel winnaars hun leven niet ingrijpend omgooien. 93 procent van alle winnaars is evenveel uren blijven werken; bij de nieuwe miljonairs was dat de helft. Slechts 2 procent is totaal gestopt.

Bijna driekwart van de winnaars koopt geen nieuwe auto, negen op de tien zeggen niet meer te spenderen aan vakanties en weinigen gaan vaker uit eten. Haast niemand geeft vaker een extra rondje in de kroeg. "We raden echtparen ook af prompt allebei te stoppen met werken", zegt winnaarsbegeleider Bea Post in het NOS Radio 1 Journaal. "Geen overhaaste beslissingen nemen, eerst beentjes op de grond, zeg ik altijd."

'Meer vrijheid'

Wel geeft ongeveer de helft van alle winnaars cadeaus of geld aan vrienden of familie. Iets minder dan de helft zegt niet te hebben getrakteerd op het werk. Een groot deel van de 'miljonairs' zegt wel dat het winnen van de loterij ze meer vrijheid geeft. "Je moet ervan genieten en lekker besteden", zegt Post.

"Je hebt een nieuw leven gekregen en dat levert ook weer nieuwe zorgen op", zegt de winnaarsbegeleider. "Mensen kijken anders tegen je aan en verwachten ook dingen van je." Post komt vrijwel niemand tegen die het geld er snel doorheen jaagt. "Ik heb dat een keer meegemaakt met een man die niet zo lang meer te leven had. Die ging flink besteden, maar dat zou ik ook doen in zo'n situatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl