Boris Johnson EPA

De Britse premier May is het niet eens met haar minister van Buitenlandse Zaken over Saudi-Arabië. Boris Johnson betichtte het land ervan conflicten in de regio als een poppenspeler uit te vechten.

"Er zijn politici die een religie verdraaien en misbruiken voor hun eigen politieke belang", tekende The Guardian op uit de mond van Johnson. "Er worden constant oorlogen bij volmacht gevoerd in deze regio. Het leiderschap in de landen zelf is niet sterk genoeg."

"Daarom heb je de Saudi's en de Iraniërs en al die anderen die zich ermee bemoeien als poppenspelers en een oorlog uitvechten via anderen."

De opmerkingen van Johnson zijn opvallend kritisch over Saudi-Arabië, een bondgenoot van Groot-Brittannië in het Midden-Oosten. Hij lijkt vooral te doelen op het conflict in Jemen, waar Saudi-Arabië met de regering vecht tegen rebellen die door Iran worden gesteund. 

Uitleggen

De woordvoerder van premier May onderstreepte dat zij de zaken anders ziet. "Dit is de visie van de minister van Buitenlandse Zaken. Het is niet het standpunt van de regering over Saudi-Arabië en zijn rol in de regio."

De woordvoerder benadrukte dat Groot-Brittannië en Saudi-Arabië de legitieme regering van Jemen ondersteunen. "De Saudi's zijn een belangrijke partner in de regio."

Johnson zal binnenkort zijn standpunt ongetwijfeld verder moeten verdedigen: hij brengt dit weekend een bezoek aan het Midden-Oosten. "Hij krijgt dan de kans om uit te leggen hoe het Verenigd Koninkrijk de relatie met Saudi-Arabië ziet en hoe we met hen willen samenwerken om een eind te maken aan het vreselijke conflict in Jemen", aldus de woordvoerder van May. 

STER reclame