'Onderzoek of EU-subsidies naar Turkse martelgevangenissen gaan'
Het kabinet moet de andere EU-landen voorstellen een onderzoek in te stellen naar de besteding van EU-subsidies door Turkije. De Tweede Kamer wil weten of de subsidies, die zijn bedoeld voor de verbetering van de rechtsstaat, niet gebruikt worden voor martelingen in gevangenissen.
CDA-Kamerlid Omtzigt nam het initiatief tot de oproep. Hij wijst erop dat Turkije 114 miljoen euro krijgt ter ondersteuning van de democratie en 119 miljoen euro voor verbetering van de rechtsstaat. 22 miljoen daarvan gaat naar gevangenissen, waar op dit moment duizenden mensen vastzitten na de mislukte staatsgreep.
Volgens Amnesty International is duidelijk dat in Turkije mensen worden gemarteld en verkracht en zonder proces vastzitten. Omtzigt: "We moeten weten of dit allemaal gebeurt met EU-geld."
Volgens minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is de actie van de Kamer te vroeg, ook al maakt zij zich ook zorgen. Ploumen: "We hebben geen aanwijzingen dat deze steun zou bijdragen aan martelingen in gevangenissen." Er is al onafhankelijk onderzoek gedaan door de Raad van Europa, zegt zij, alleen is dat rapport nog niet openbaar.
Eurocommissaris Frans Timmermans heeft vanmorgen in een gesprek met de Tweede Kamer beloofd ernaar te kijken hoe gegarandeerd kan worden dat de EU-subsidies niet door Turkije worden gebruikt voor martelgevangenissen.
De PvdA stemde tegen het voorstel van Omtzigt omdat de partij de onderzoekresultaten wil afwachten en omdat de subsidie juist is bedoeld voor Turkse mensenrechtenorganisaties die strijden tegen misstanden. Ook de Groep Kuzu/Öztürk stemde tegen.