Britse politie Wikimedia / Creative Commons

Meer dan 300 Britse politieagenten zijn de afgelopen twee jaar beschuldigd van seksueel misbruik. Dat heeft de inspectiedienst HMIC, die het functioneren van de Britse politiediensten controleert, bekendgemaakt. Het is het zoveelste misbruikschandaal in Groot-Brittannië, na berichten over grootschalig misbruik door onder anderen tv-persoonlijkheden en in de voetbalwereld. 

De Britse agenten hebben volgens het inspectierapport hun autoriteit misbruikt om zich te vergrijpen aan misdaadslachtoffers en alcohol- en drugsverslaafden, maar vooral aan slachtoffers van huiselijk geweld. 

'Een ziekte' 

De gegevens dateren van de periode maart 2014 tot maart van dit jaar. De politietop spreekt in dit verband van een "ziekte die uitgeroeid moet worden". Bovendien moeten toekomstige agenten ervan doordrongen raken dat dit onacceptabel is, zeggen hoge politiefunctionarissen. 

Minder dan de helft van de klachten blijkt de klachtencommissie van de politie te hebben bereikt, staat in het rapport van de inspectiedienst. Ook bleef het misbruik vaak ongestraft; volgens het HMIC is er een forse discrepantie tussen het aantal beschuldigingen en ontslagen in het korps. 

STER reclame