ECB zwakt opkoopprogramma vanaf volgend jaar af
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat na maart volgend jaar door met het opkopen van schuldpapier, maar wel in een lager tempo. Vanaf april wordt er maandelijks geen 80 miljard, maar 60 miljard euro opgekocht. De rente blijft voorlopig gehandhaafd op nul procent.
Het opkopen zal doorgaan tot eind december 2017 en zal indien nodig verder verlengd worden, zegt de ECB. Dat betekent dat het hele opkoopprogramma, dat in maart 2015 van start ging, met 540 miljard euro vergroot wordt. Eind volgend jaar zal er zo'n 2350 miljard euro in de economie zijn gepompt.
Er komen ook een paar aanpassingen en versoepelingen in het opkoopprogramma voor obligaties. Zo zullen ook obligaties met een lagere rente dan -0,4 procent opgekocht worden, de huidige depositorente van de ECB. De obligatievijver waarin de ECB nu vist dreigt namelijk droog te vallen door het hoge opkooptempo.
Beurzen omhoog, euro omlaag
De financiële markten reageerden onmiddellijk op de bekendmaking met een tijdelijke hick-up. De aandelenkoersen zakten even weg, maar herstelden zich daarna weer. De AEX sloot op 467 punten, een stijging van een procent, en dat is zelfs de hoogste stand van dit jaar.
Ook de rente op de staatsobligatiemarkten steeg om vervolgens weer terug te zakken. De euro daalde in waarde ten opzichte van de dollar en kostte aan het begin van de avond 1,063 dollar.
De ECB-vergadering was een beladen bijeenkomst, omdat een deel van de centrale bankiers, onder wie die van Duitsland en Nederland, het opkoopprogramma willen afbouwen en stopzetten. Het besluit is niet unaniem genomen, maar wel met een meerderheid, zei Draghi op de persconferentie. "Er is veel onrust in de wereld, maar we gaan door met 'steady hand'."
Over 'tapering', het afbouwen, is volgens Draghi niet gesproken. "Er lagen twee opties op tafel, zes maanden doorgaan met 80 miljard euro per maand, of tot het eind van het jaar met 60 miljard euro. Er is gekozen voor dat laatste."
Compromis
De uitkomst van de vergadering kan worden gezien als een compromis tussen de noordelijke en zuidelijke landen. Vooral omdat er na vandaag wel een duidelijk plafond zit aan het opkoopprogramma. Draghi heeft namelijk gezegd dat de ECB vasthoudt aan de beperking op het aantal obligaties dat de ECB per land mag bezitten.
De ECB mag niet meer dan 33 procent van een bepaalde staatslening bezitten, omdat er anders sprake zou zijn van monetaire financiering: ongeoorloofde steun aan een land. Volgens ingewijden kan het opkoopprogramma hierdoor niet eindeloos worden opgerekt. En dat is een geruststelling voor de haviken binnen de ECB.