Ouderenzorg

Kamerbrede omarming van manifest Hugo Borst

De Tweede Kamer omarmt het manifest voor een betere ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers. Borst en Gaemers riepen eind oktober de politieke partijen op "verantwoordelijkheid te nemen" en de verpleeghuiszorg te "depolitiseren". Volgens hen krijgen nu te veel ouderen structureel niet de zorg die ze nodig hebben en zijn te veel bewoners van verpleeghuizen veroordeeld tot een monotoon bestaan.

In het manifest, dat tien punten telt, staat onder meer dat van tevoren moet worden vastgesteld hoeveel personeel nodig is om complete zorg te leveren en dat het budget aan die norm moet worden aangepast. Ook willen Borst en Gaemers de "overdaad aan registratie" stoppen en een plafond instellen voor bestuurskosten.

PvdA-steun

Een oproep van de PVV om het manifest te omarmen, wordt door de hele Kamer gesteund. De Kamer vindt dat het kabinet per punt moet aangeven hoe het de aanbevelingen van Borst en Gaemers invult. Dat moet gebeuren voor begin januari. In een debat benadrukten bijna alle sprekers dat het manifest een snaar heeft geraakt en dat dit een belangrijk signaal is.

De PvdA kondigde in 2014 na de "minder, minder"-uitspraak van PVV-leider Wilders aan voorlopig geen voorstellen van de PVV meer te steunen. Voor zover bekend is het sindsdien de eerste keer dat de PvdA dat uitgangspunt heeft doorbroken. Volgens de PvdA is dat bij wijze van uitzondering gebeurd. "Wij wilden ons niet als enige om politieke redenen tegen deze motie keren: het manifest roept juist op tot depolitisering."

Volgens PvdA-Kamerlid Volp wilde PvdA-leider Samsom de motie aanvankelijk niet steunen en wilde hij vasthouden aan de lijn om geen PVV-plannen te omarmen. Maar nadat Volp had gedreigd om die reden op te stappen, ging Samsom alsnog overstag, zegt het Kamerlid. Volp vond dat de PvdA zich ook achter het manifest moest stellen.

Staatssecretaris Van Rijn zei dat hij graag tegemoet komt aan de wens van de motie. Hij voegde eraan toe dat er nog wel verschillend kan worden gedacht over de precieze uitwerking, maar dat dat vandaag niet van belang is. Hij beschouwt de oproep als een steun in de strijd om de kwaliteit van de verpleeghuizen te verbeteren. Hij vindt de motie "een bemoedigend signaal en een goede en sterke boodschap".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl