NOS NieuwsAangepast

Unieke kleurenbeelden van witte uitvaart Wilhelmina

Witte uitvaart koningin Wilhelmina in kleur

Er zijn bijzondere kleurenbeelden opgedoken van de uitvaart van koningin Wilhelmina, vandaag precies 54 jaar geleden.

Het beeld is uniek omdat er nauwelijks kleurenbeeld bekend is van de uitvaart. De NOS kreeg het materiaal van Frans van der Caaij, zoon van amateurfilmer Gerrit van der Caaij die de filmopnames destijds heeft gemaakt.

Van der Caaij had speciaal voor die gelegenheid een kleurenfilm gekocht. Op 8 december 1962 stond hij samen met zijn zoon in de bocht van het Noordeinde en de Wateringsevest in Delft, waar hij de opnames van de witte rouwstoet maakte.

Op de beelden is ook een cameraman te zien van de NTS. De uitvaart van Wilhelmina was de eerste grote live-uitzending op televisie, maar wel volledig in zwart-wit.

Koningin Wilhelmina overleed op 28 november 1962 op Paleis Het Loo. Zoals ze zelf had gewenst, werd haar kist vervoerd in een witte koets met witte paarden. Aan de koets waren groene kransen bevestigd, onder meer van het verzet.

De rouwstoet reed van paleis Lange Voorhout in Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft, waar de uitvaartplechtigheid werd gehouden. Na afloop werd Wilhelmina’s kist bijgezet in de grafkelder van de Oranjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl