1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Twitter (bewerking NOS)
NOS NieuwsAangepast

Nederlander Cambodja heeft 'niets met martelvideo te maken'

De Nederlander die in Cambodja in verband wordt gebracht met de marteling van een peuter, ontkent in een videoboodschap dat hij iets met de zaak te maken heeft. Stefan S, die een plantage beheert in Cambodja, zegt dat hij de beelden van de peuter maandag kreeg toegestuurd via Facebook.

Op het filmpje is te zien dat het jonge kind met een stroomstootwapen wordt gemarteld. De beelden zijn in Vietnam online gezet. Het kind is volgens Cambodjaanse media ook seksueel misbruikt.

S. zegt net zo geschokt te zijn als ieder ander over de beelden. Hij verklaart dat zijn vriend en diens nicht betrokken zijn bij het maken en online zetten van de beelden.

'Niet mijn telefoon'

S. ontkent dat hij zijn vriend, die inmiddels in Vietnam is opgepakt en wordt aangemerkt als hoofdverdachte, wilde helpen ontsnappen. Ook benadrukt hij dat de beelden niet met zijn mobiele telefoon zijn gemaakt. "Ik heb dit nooit zien aankomen en ik dacht dat ik mijn vriend heel goed kende", zegt S. aan het eind van zijn boodschap.

De zus van S. heeft de videoboodschap beschikbaar gesteld aan de NOS.

Cambodjaanse media schrijven dat de Nederlander wordt vastgehouden, maar volgens zijn zus klopt dat niet. Hij zou vanaf het begin hebben meegewerkt aan het politieonderzoek. "Hij verwacht later vandaag zijn telefoon en laptop terug te krijgen."

Volgens Cambodjaanse media onderzoekt de politie of S. echt niets wist van de marteling. Hij zou anders vervolgd kunnen worden voor het niet melden van een misdrijf, zegt de politie in de Cambodia Daily.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl