NOS NieuwsAangepast

'Hun' willen af van 'diervriendelijk vlees'

De term 'diervriendelijk vlees' moet worden geschrapt uit ons vocabulaire. Althans, dat vinden de duizenden deelnemers aan de 'Weg met dat woord'-verkiezing. Van de 22.000 stemmers wil 32 procent de term nooit meer horen.

Het woord 'hun' als onderwerp in een zin eindigde op de tweede plaats, met 30 procent van de stemmen. "Pijn aan de oren!", zegt het Instituut voor de Nederlandse Taal, dat de verkiezing organiseerde. De acht overige woorden en uitdrukkingen kregen allemaal minder dan 10 procent van de stemmen.

'Diervriendelijk vlees' deed het vorig jaar ook al goed bij de verkiezing. Toen eindigde de term als tweede en 'mocht' hij dus gebruikt blijven worden. Maar nu willen de stemmers er echt van af. "Dieren doden is per definitie niet vriendelijk", zegt de organisatie.

Synoniem

De term werd geïntroduceerd in de media, als synoniem voor vlees met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Maar ook sommige foodblogs en sites als boerderij.nl hebben het in artikelen wel eens over 'diervriendelijk vlees'.

Dit jaar waren tien woorden genomineerd voor de 'Weg met dat woord'-verkiezing. Stopwoorden als 'zeg maar' bleken opnieuw zeer irritant te worden gevonden, maar niet zo erg dat er een podiumplek inzat.

De hele uitslag

1. Diervriendelijk vlees32%"Dieren doden is per definitie niet vriendelijk"
2. Hun (hebben)30%"Grammaticaal fout, pijn aan de oren!
3. Ik heb zoiets van9%"Onnodig, vervelend, niets toevoegend zinnetje"
4. Groentjes6%"Irritant gebruik van verkleinwoorden"
5. Zeg maar6%"Zeg maar gewoon een beetje overbodig, zeg maar"
6. Bejaarden6%"Associatie met personen op leeftijd die zich niet zelfstandig kunnen behelpen"
7. Bubbels4%"Bubbels in bad, oké. Maar in mijn glas heb ik liever champagne"
8. Uitdaging3%"Leidinggevenden leggen een probleem bij je neer en noemen het uitdaging"
9. Absoluut2%"Het betekent 'totaal', maar wordt gebruikt als bevestiging"
10. Leuk2%"Wordt voor alles gebruikt, klinkt zo Hollands"

'Kids' kreeg van het Instituut voor de Nederlandse Taal een eervolle vermelding. "Dat woord wordt ieder jaar massaal ingestuurd", zegt Laura van Eerten van het instituut. "Maar het was de winnaar van de eerste verkiezing, in 2013. Die laten we niet meer toe tot de top-10. 'Kids' staat nog wel altijd bovenaan bij de nominaties."

'Me'

Onder de inzendingen zijn vaak hardnekkige taalfouten. Van Eerten: "Die doen het altijd goed. Vorig jaar was 'me' de winnaar." Me fiets, me ouders: extreem lelijke taal, vond de meerderheid van de 25.000 stemmers toen.

"Trends worden ook veel ingestuurd. Meestal zijn dat woorden uit de jongerentaal, zoals 'yolo' en 'swag'", zegt Van Eerten. Vorig jaar eindigden 'chillen' en 'selfie' nog in de top tien. "Maar dit jaar waren er alleen Nederlandse woorden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl