De paus bij zijn wekelijkse audiëntie in het Vaticaan AFP

Paus Franciscus heeft zich in een interview met een katholiek Belgisch tijdschrift in zeer felle bewoordingen afgezet tegen het verspreiden en consumeren van nepnieuws. Hij noemde dat schadelijk en zondig en stelde het op een lijn met coprofilie en coprofagie, poepseks en het eten van uitwerpselen.

"Ik denk dat de media heel duidelijk en transparant moeten zijn en niet moeten vervallen tot coprofilie; altijd maar uit zijn op schandalen, lelijke dingen zeggen, hoewel ze waar kunnen zijn", zei Franciscus. "Omdat mensen een drang hebben tot coprofagie, kan dat grote schade veroorzaken." Voor zover bekend gebruikte de paus nooit eerder zulke harde taal tegen de media.

Eerder dit jaar was hij zelf het slachtoffer van het verspreiden van nepnieuws. In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen kwam het bericht in de wereld dat hij de kandidatuur van Donald Trump steunde. Op Facebook ging het viral maar kloppen deed het niet.

Zondaars

De paus zei verder dat de media als opiniemakers een grote verantwoordelijkheid dragen. "Maar gegeven het feit dat wij allen zondaars zijn, kunnen ze ook schade toebrengen."

De tekst van het interview met het weekblad Tertio is ook terug te vinden op de website van het Vaticaan.

STER reclame