EPA
NOS NieuwsAangepast

'Mladic had maar één doel: het etnisch zuiveren van Bosnië'

Vanmiddag werd bekend dat de aanklagers levenslang eisen tegen de Servische oud-opperbevelhebber Ratko Mladic. De aanklagers rondden zojuist hun betoog af waarin ze probeerden aan te tonen dat de voormalige Bosnisch-Servische legercommandant een van de grootste oorlogsmisdadigers is van het na-oorlogse Europa.

Mladic is aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en het schenden van het oorlogsrecht. Hij zou deze misdaden hebben begaan tussen mei 1992 en eind 1995, tijdens de Joegoslavische burgeroorlog.

Etnisch zuiveren

Ratko Mladic begon zijn militaire carrière als officier in het Joegoslavische Volksleger. Toen de Serviërs die in Bosnië woonden in 1992 een eigen leger oprichtten, werd Mladic daar de opperbevelhebber.

Volgens de aanklager had Mladic in die rol maar één doel: het etnisch zuiveren van grote delen van Bosnië. Onder zijn bevel pleegde het leger volkenmoord en was er sprake van psychische, fysieke en seksuele mishandeling, beschietingen, deportaties en brandstichtingen, stellen de aanklagers.

AFP
Ratko Mladic in de rechtszaal in Den Haag in mei 2012

Srebrenica

Een van de oorlogsmisdaden waar Mladic verantwoordelijk voor wordt gehouden is de deportatie en executie van duizenden mensen in Srebrenica. De slachtpartij in de moslim-enclave die werd beschermd door Nederlandse troepen onder leiding van de VN, wordt gezien als de grootste militaire gruweldaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

In juli 1995 werd het stadje in Oost-Bosnië onder de voet gelopen door Bosnisch-Servische troepen onder leiding van Mladic. Vrouwen en kinderen werden gedeporteerd en in de dagen na de val executeerden zijn troepen rond de 8000 mannen en jongens.

Volgens de aanklagers waren er, op een andere schaal, nog veel meer van deze acties, die het nieuws toen niet of nauwelijks haalden. Zo zou Mladic met zijn troepen ook zuiveringen hebben uitgevoerd in kleinere dorpen.

Niet verantwoordelijk

Mladic zei eerder in zijn verdediging dat hij niet verantwoordelijk is voor de gruweldaden. Hij vertelde dat anderen de bevelen gaven en dat de eenheden soms ongecontroleerd hun eigen gang gingen.

Morgen en volgende week krijgt Mladic de gelegenheid zijn versie van de gebeurtenissen toe te lichten. De uitspraak wordt pas in november 2017 verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl