1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Goos de Boer/RTV Noord
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Onderzochte huizen in aardbevingsgebied moeten worden versterkt

Alle woningen in het aardbevingsgebied die tot nu toe onderzocht zijn, hebben extra versterking nodig. Het gaat om 1450 woningen in de gemeenten Loppersum, 't Zandt, Ten Post, Overschild en Appingedam. Dat is bekendgemaakt door Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen.

De zwakke punten zijn in de meeste huizen hetzelfde. Het gaat vooral om onveilige verbindingen, de fundering en vloeren die verstevigd moeten worden. Voor de versterking van de eerste 500 woningen wordt de komende tijd een plan gemaakt. Van deze huizen is zeker dat ze versterkt moeten worden. De kans dat hetzelfde voor de rest geldt, is volgens de coördinator Hans Alders "zeer aannemelijk".

De belangenorganisatie Groninger Gasberaad reageert geschokt bij RTV Noord. "Dit is een zeer forse klap voor Groningen", zegt een woordvoerder. "De gevolgen van deze enorme operatie zijn nauwelijks te overzien."

Volgens het Groninger Gasberaad zitten de bewoners in onzekerheid. "Vandaag krijgen de eerste 1450 bewoners van het gebied een brief met de mededeling dat hun woning niet aan de veiligheidsnorm voldoet. En dan? Op de vraag wanneer het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd krijgen we geen antwoord."

Bezorgd

Ook gemeenten zijn bezorgd. De burgemeester van Ten Boer wil dat er haast wordt gemaakt, omdat er de komende jaren duizenden gezinnen in het hele gebied voor korte of lange tijd uit hun woning moeten.

"Wij zitten boven op de aanpak", laat burgemeester Van Nadort weten. "Alles moet zorgvuldig en zo snel mogelijk voor onze inwoners verlopen. Ze hebben er immers niet om gevraagd."

Hij vindt ook dat de massale versterking moet leiden tot het verder dichtdraaien van de gaskraan. "Deze versterkingsopgave is niet in vijf jaar te realiseren. Dus moet voor de veiligheid van de inwoners het winningsniveau verder omlaag."

Niet onveilig

Volgens coördinator Alders is van acute onveilige situaties geen sprake. Wel zijn in een paar gevallen direct maatregelen genomen. Alders vindt de uitkomst van de inspecties "opvallend en ingrijpend".

Hij denkt alleen niet dat er al geconcludeerd kan worden dat ook in andere delen van de provincie woningen versterkt moeten worden. "Daar kan ik nog niet op vooruitlopen", zegt Alders.

Advertentie via Ster.nl