NOS NieuwsAangepast

Donald Trump is Time's Person of the Year 2016

Het Amerikaanse Time Magazine heeft Donald Trump uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon van het afgelopen jaar. "Het is echt een eer", zegt Trump. "Het betekent veel voor me." Hillary Clinton is op de tweede plaats geëindigd.

"Intellectuelen noemen Trump zijn hele publieke leven al een 'ordinaire vent', een showman met een grote mond maar weinig inhoud. Maar wat deze critici nooit zagen was dat hun kritiek Trump sterk maakte", schrijft Time. "Jarenlang voedde hij zich met het respectloze commentaar en gebruikte dat om de voorpagina's van tabloids te halen, zodat hij contact kreeg met de 'normale' mensen."

"Nu heeft hij de leiding. (...) Binnenkort leidt hij het grootste leger van de geschiedenis en beantwoordt hij economische vraagstukken die het leven van miljarden mensen kunnen veranderen."

Niemand zag het aankomen dat deze man president zou worden. Iedereen dacht dat hij niets voorstelde

Time Magazine

"Zeventien maanden lang deed Trump iets wat geen enkele Amerikaanse politicus de laatste tijd durfde: in plaats van een mooie toekomst te schetsen, vertelde hij over het sobere heden. (...) Wat je ook van deze man vindt, hij deed wat anderen niet voor mogelijk hielden. Iedereen, de pers, de komieken, de gekozen leiders, de sponsors, de zakenlieden, de president: niemand zag het aankomen dat deze man president zou worden. Iedereen dacht dat hij niets voorstelde."

Het belangrijkste criterium voor de nominatie? De invloed die iemand in het afgelopen jaar had, in positieve of negatieve zin. De genomineerden dit jaar waren Hillary Clinton, Nigel Farage, de Flint-klokkenluiders, Mark Zuckerberg, Beyoncé Knowles, Narendra Modi, Simone Biles, Vladimir Poetin, CRISPR-wetenschappers en Recep Tayyip Erdoğan.

Vorig jaar viel de Duitse bondskanselier Angela Merkel de eer te beurt. Time zette toen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi op twee en Trump op drie.

De eerste Time Person of the Year was in 1927 luchtvaartpionier Charles Lindbergh. Hij vloog als eerste solo over de Atlantische Oceaan. Prijswinnaars worden niet per se altijd geroemd om hun prestaties. Onder anderen Stalin en Hitler stonden op de voorpagina van het blad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl