Arjen Robben is een van de twee Nederlanders in de tweede ronde van de Champions League NOS

Nog niet zo lang geleden wemelde het van de Nederlandse topvoetballers in de eindfase van de Champions League. Met het verdwijnen van de Nederlandse clubs in de knock-outfase, zijn ook de Nederlandse voetballers nagenoeg verdwenen.

Er komt weliswaar nog een transfertermijn, maar zoals de situatie nu is zien we alleen Arjen Robben en Jasper Cillessen als landgenoten terug in de tweede ronde. Al is het altijd de vraag hoe het lichaam van de Bayern München-aanvaller zich houdt. Cillessen plaatste zich met Barcelona voor de volgende ronde, maar de voormalige Ajacied is tweede keeper in de Catalaanse hoofdstad en zal waarschijnlijk niet veel in actie komen in het vervolg van de Champions League.

Minimaal

Sinds het huidige format van de Champions League (2003/2004) is het aantal Nederlanders in de knock-outfase nog nooit zo klein geweest. Nou is er al voldoende gezegd en geschreven over de internationale afkalving van het Nederlandse voetbal, maar nu wordt ook pijnlijk duidelijk dat de weg naar de grote Europese topclubs steeds vaker is dichtgetimmerd voor Nederlandse spelers.

Aantal Nederlanders in knock-outfase Champions League

SeizoenAantal Nederlandse spelers
2003/20046
2004/200513 (PSV in 2de ronde)
2005/200622 (PSV en Ajax in 2de ronde)
2006/200713 (PSV in 2de ronde)
2007/20089
2008/20098
2009/20107
2010/20118
2011/20126
2012/20135
2013/20147
2014/20154
2015/201612 (PSV in 2de ronde)

Het minimum van dit seizoen is geen incident. Doordat PSV vorig jaar de tweede ronde haalde, kwam het totaal toen op twaalf. PSV gebruikte tien Nederlandse spelers in de twee ontmoetingen met Atlético Madrid. Arjen Robben (Bayern München) en een invalbeurt van Gregory van der Wiel bij Paris Saint Germain brachten het totaal op twaalf.

Dit seizoen kwamen er 25 Nederlandse spelers in actie in de groepswedstrijden, verdeeld over acht clubs (inclusief PSV). Daar zijn er nu dus nog welgeteld twee van over. Robben is de laatste van een generatie die uitwaaierde over Europese topclubs en waarvan veel spelers inmiddels op een net iets lager niveau acteren, zoals Robin van Persie, Wesley Sneijder en Maarten Stekelenburg.

Oranje-kleuring

Voor spelers als Bas Dost (Sporting Portugal), Vincent Janssen (Tottenham Hotspur), Georginio Wijnaldum (Liverpool) en Memphis Depay (Manchester United) is de Europese subtop voorlopig het hoogst haalbare. Een Champions League zonder oranje-kleuring, we zullen het er voorlopig mee moeten doen.

Het wordt karig met Nederlanders in de volgende Champions League-ronde NOS

'Deze generatie Nederlandse voetballers is minder goed'

Rob Jansen heeft als internationaal zaakwaarnemer een goed zicht op de ontwikkelingen bij de Europese topclubs. "Het begint natuurlijk bij een kwaliteitsgebrek. Maar we moeten ons in Nederland ook eens gaan afvragen of we onze opleiding niet overwaarderen. Ik denk dat de academy's van bijvoorbeeld Arsenal of Chelsea zwaarder zijn. En wat denk je van de opleidingen in Frankrijk, Spanje en Duitsland? Het is maar voor een heel select groepje weggelegd om daar als topspeler uit te komen."

In het buitenland is de competitie veel zwaarder en selectiever

Rob Jansen

"Nathan Aké is zo'n voorbeeld. Uit de jeugdopleiding van Chelsea, nu terechtgekomen bij Bournemouth. In Engeland is dat zeker geen top, maar Aké zou in Nederland zeker bij Ajax, Feyenoord of PSV hebben gespeeld. In het buitenland is de competitie veel zwaarder en selectiever. Wij denken dat het voor jonge spelers beter is om wat langer in Nederland te blijven, ik heb daar grote twijfels over."

Is er dan hoop voor de nabije toekomst? Jansen: "Daley Blind bij Manchester United heeft de mogelijkheden, Georginio Wijnaldum doet het goed bij Liverpool en Kevin Strootman is weer terug bij AS Roma. Maar we zitten nu in de tijd van een mindere generatie. Het is niet anders."

STER reclame