AFP
NOS NieuwsAangepast

Zware aardbeving Atjeh: bijna honderd doden gemeld

De provincie Atjeh in het noorden van Sumatra is getroffen door een zware aardbeving. Het epicentrum van de beving met een kracht van 6,4 lag tien kilometer ten noorden van de stad Reuleut. Er waren zeker vijf naschokken. Volgens het Indonesische leger zijn er zeker 94 mensen omgekomen.

Reddingsteams hebben zeker tientallen zwaargewonden gevonden. Gevreesd wordt dat er nog tientallen slachtoffers onder het puin liggen; er worden veel mensen vermist.

De paniek is enorm in het rampgebied, zegt correspondent Michel Maas. "Dit is de plek waar in 2004 die enorme aardbeving is geweest, gevolgd door een nog vreselijkere tsunami. Daarbij kwamen 180.000 mensen om het leven."

 • AFP
  Nabestaanden bij een dodelijk slachtoffer Pidie Jaya
 • AFP
  Een verwoest gebouw in Pidie Jaya
 • AFP
  Verwoest gebouw in Pidie Jaya
 • Reuters
  Straatbeeld in Pidie Jaya op een screenshot van Metro TV

Een tsunami is dit keer uitgebleven, er was ook geen tsunamiwaarschuwing gegeven. Desondanks zochten bewoners na de beving onmiddellijk hoger gelegen gebieden op.

Niet onbegrijpelijk, zegt Maas. "De mensen die dat in 2004 hebben meegemaakt, zijn totaal getraumatiseerd. Die gaan echt niet bij de zee staan wachten om te kijken of er een tsunami aankomt. Zij hebben al zo veel slachtoffers gezien, dat risico nemen ze niet nog een keer."

Puinruimen

Veel gebouwen zijn ingestort in de provincie, waaronder winkelcentra, die vaak een slechte constructie hebben. Het reddings- en bergingswerk komt langzaam op gang, vooral doordat er een groot gebrek is aan zwaar materieel.

Maas: "Ze doen wat ze kunnen. De president heeft alle hulpdiensten en het leger opgeroepen om met alles wat ze hebben naar de rampplek te gaan om te helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl