Automobilist laadt zijn elektrische auto langs de snelweg ANP

Lagere parkeertarieven voor elektrische auto's en iedere 25 kilometer een oplaadpunt. Een garantie dat de accu in de auto het altijd goed doet en alleen maar elektrische auto's voor ambtenaren en ministers. Het zijn voorstellen die PvdA en D66 woensdag presenteren om het elektrisch rijden te stimuleren.

Volgens deze politieke partijen toont het kabinet te weinig ambitie om elektrische auto's aantrekkelijk te maken. Te veel automobilisten zijn volgens D66 en PvdA nog onbekend met elektrisch rijden en goedkopere tweedehands auto's verdwijnen te vaak naar het buitenland.

Dinsdag schreef minister Kamp aan de Tweede Kamer dat hij nog eens 1,5 miljoen euro uittrekt voor meer elektrische laadpunten. Maar D66-Kamerlid Van Veldhoven vindt dat hij niet ver genoeg gaat: "D66 wil dat iedereen een schone en betaalbare tweedehands elektrische auto kan kopen in de plaats van een auto die rijdt op benzine of diesel."

In de hele Europese Unie neemt de verkoop van elektrische auto's toe, maar in Nederland daalt die juist.  

Barrières

"Er zijn nog te veel praktische barrières. Met een benzineauto kan je namelijk overal tanken, met een elektrische auto nog niet. We mogen niet stil blijven staan, maar moeten hier nu vol op inzetten", aldus PvdA-Kamerlid Hoogland.

De Tweede Kamer wil dat vanaf 2025 alleen nog maar elektrische auto's verkocht mogen worden. Maar D66 en PvdA denken dat deze doelstelling niet gehaald wordt met de plannen van het kabinet. Kamp maakte vandaag bekend dat in 2035 alle nieuw verkochte auto’s op elektriciteit of waterstof moeten rijden. De PvdA vindt de plannen van Kamp ambitieloos en D66 spreekt van "oude wijn in nieuwe zakken". De partijen komen nu met hun eigen plan, in de vorm van een initiatiefwetsvoorstel.

STER reclame