Van de tune van de Fabeltjeskrant tot hele symfonieën: al deze partituren zijn te vinden bij het Muziekcentrum van de Omroep
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Muziekbibliotheek van de omroep gered

Van symfonieën en de originele bladmuziek van Toon Hermans tot de tune van De Fabeltjeskrant. Zo ongeveer alles wat ooit voor radio en tv aan muziek werd gecomponeerd, ligt in Hilversum in de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep. Door bezuinigingen kan er al een paar jaar bijna niemand bij. Maar daar komt nu verandering in.

De komende jaren wordt de hele muzikale schatkamer gedigitaliseerd, meldt regionale omroep NH. Het Rijk komt daarvoor eenmalig met een subsidie van 1,2 miljoen euro over de brug. De gemeente Hilversum trekt structureel een ton per jaar uit en stelt menskracht beschikbaar.

Redding

De Hilversumse wethouder Jaeger spreekt van een redding. Hij wijst erop dat er plannen zijn geweest om het archief deels te vernietigen. Volgens hem is de omroephistorische en de muziekhistorische waarde enorm. In de kelder liggen zo'n 400.000 muziekstukken die nergens anders te vinden zijn.

Binnenkort moet het archief voor iedereen bereikbaar worden.

2020

"Het is niet uit de mottenballen halen en in een vitrine zetten", benadrukt de wethouder. Hij wil dat het archief straks op allerlei manieren gebruikt kan worden door toekomstige generaties.

In 2020 moet de muziekbibliotheek klaar zijn. Een klein deel van het archief werd al gedigitaliseerd en is al te bekijken op muziekschatten.nl. Het gaat om 5000 stukken, die al 120.000 keer werden gedownload.

Advertentie via Ster.nl