Delta Retail in Zweedse handen Omroep Zeeland

Een Zweedse investeringsmaatschappij koopt voor 488 miljoen euro enkele belangrijke onderdelen van het energiebedrijf Delta. Dat heeft het noodlijdende Zeeuwse bedrijf bekendgemaakt.

Het gaat om Delta Retail, de leverancier van energie- en digitale diensten in Zeeland en daarbuiten. De bijbehorende merknamen Delta en ZeelandNet blijven bestaan en voor klanten lijkt er voorlopig niets te veranderen. 

Werkgelegenheid behouden

Volgens directeur Gerard Uytdewilligen is het gunstig voor de werkgelegenheid in de regio dat een investeringsmaatschappij het bedrijf overneemt, in plaats van een partij als energiebedrijf Nuon of een concurrerende internetaanbieder. 

"Delta en ZeelandNet blijven hierdoor in Zeeland", zegt hij tegen Omroep Zeeland. De ruim 520 medewerkers hoeven volgens Uytdewilligen dan ook niet te vrezen voor hun baan. 

Gedwongen splitsing

Delta houdt komende zomer op te bestaan in de huidige vorm. De Nederlandse splitsingswet dwingt het bedrijf om zijn belang in het gas- en elektriciteitsnet af te stoten. 

Met de miljoenen uit de verkoop van vandaag kan een nieuw te vormen bedrijf de komende jaren de verliesgevende energiecentrales als de gasgestookte Sloecentrale in de lucht houden. Of daarmee ook de werkgelegenheid bij die onderdelen gered is, is nog onduidelijk. 

STER reclame