Fysiotherapie
NOS Nieuws

Fysiotherapeuten klagen over invloed verzekeraars

Fysiotherapeuten en patiënten hebben in Den Haag geprotesteerd tegen beperkende voorwaarden van zorgverzekeraars. Ze boden de Tweede Kamer een petitie aan, die door ruim 40.000 mensen is ondertekend. Volgens de petitie bepalen verzekeraars steeds vaker hoeveel behandelingen een fysiotherapeut mag geven.

Een aantal verzekeraars gebruikt in contracten met fysiotherapeuten een 'behandelindex'. Die geeft aan wat het 'behandelgemiddelde' van een praktijk is ten opzichte van het landelijk gemiddelde. De fysiotherapeuten klagen dat ze door die index maar een bepaald aantal behandelingen mogen geven, terwijl patiënten er op medische gronden soms meer nodig hebben.

Recht op meer

Daarbij komt dat deze patiënten volgens hun aanvullende verzekering vaak wel recht hebben op meer. "De index is niet transparant en verschilt per verzekeraar", zeggen de klagers. Volgens hen komt het in de praktijk voor dat mensen op basis van hun polis bijvoorbeeld recht hebben op twaalf behandelingen fysiotherapie, maar er in de praktijk maar acht krijgen, omdat volgens de zorgverzekeraar het landelijke gemiddelde wordt overschreden.

De aanbieders van de petitie vinden dat zorgverzekeraars zich op deze manier te veel bemoeien met wat medisch noodzakelijk is en roepen de Kamer op de invloed van de verzekeraars op dit punt terug te dringen. "En in elk geval moet een verzekerde vooraf weten waar hij aan toe is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl