AFP
NOS NieuwsAangepast

Griekenland mag andere Turkse 'overlopers' wél uitleveren

Drie Turkse piloten die kort na de mislukte staatsgreep in juli naar Griekenland waren gevlucht, mogen worden uitgeleverd. Dat heeft een Griekse rechtbank bepaald.

De uitspraak is opvallend, omdat rechters gisteren bepaalden dat drie andere gevluchte militairen niet mogen worden uitgeleverd. Tegen hen was te weinig bewijs. Vandaag betrof het overigens dezelfde rechtbank, maar andere rechters.

In totaal beslist de Griekse rechter over acht gevluchte militairen. Ze vlogen met een Black Hawk-helikopter naar het noorden van Griekenland en vroegen politiek asiel aan. Ze zeggen dat ze in Turkije geen eerlijk proces krijgen en hun leven gevaar loopt.

Poging tot moord

De Turkse aanklager heeft vier beschuldigingen: betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep, diefstal van een helikopter, belemmering van het parlement en poging tot moord op president Erdogan. Volgens de Griekse rechter is het uitleveringsverzoek van Turkije bij het drietal van vandaag op de eerste drie punten gegrond.

De drie gaan in beroep. Ze blijven voorlopig vastzitten in Griekenland. Inmiddels is ook bekend dat het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen de afwijzing van het uitleveringsverzoek van gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl