NOS NieuwsAangepast

Hennis compenseert extra voor AOW-gat defensiepersoneel

Boze veteranen geven medailles terug. Hennis compenseert.

Minister Hennis komt met nieuwe maatregelen om iets te doen aan het zogenoemde AOW-gat van voormalig Defensiepersoneel. Aan de Tweede Kamer schrijft ze dat voormalige militairen en burgerpersoneel een hogere compensatie krijgen.

Veel vroegere defensiemedewerkers kwamen met een financieel gat te zitten, nadat de pensioenleeftijd was verhoogd. Rechters hebben al een paar keer uitgesproken dat de tot nu geboden compensatie te laag is en dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie.

Uiterlijk januari

De extra compensatie die Hennis nu aankondigt, komt niet uit haar eigen begroting. Ze wil het geld uiterlijk in januari betalen.

Veel militairen blijven ontevreden. Vakbond AFMP benadrukt dat nog steeds niet het hele AOW-gat wordt gecompenseerd en dat mensen er ook met deze oplossing honderden euro's per maand op achteruit gaan.

Veteranen leveren vanmiddag uit protest tegen de gang van zaken hun militaire onderscheidingen in bij de Tweede Kamer. Eerder stuurden tientallen ex-militairen hun medailles al terug.

Hennis noemt het een keurige compensatie, die "significant hoger is dan eerder". In een toelichting zegt ze dat "dit het is". Ze adviseert de veteranen opnieuw hun onderscheidingen gewoon te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl