Het is mogelijk om de pop via een smartphone iets te laten zeggen
NOS NieuwsAangepast

Speelgoedpop 'My Friend Cayla' blijkt kinderen af te luisteren

De pop 'My Friend Cayla' moet uit de winkels worden gehaald, zeggen Europese consumentenorganisaties. Aanleiding is onderzoek van de Noorse Consumentenbond Forbrukerrådet, waaruit blijkt dat kinderen via het speelgoed kunnen worden afgeluisterd.

Het enige dat nodig is, is een telefoon met bluetooth die in de buurt van de pop is. Ook is het mogelijk om op die manier de pop iets te laten zeggen tegen het kind.

Daarnaast constateert de Forbrukerrådet dat alles wat de kinderen tegen de pop zeggen, wordt doorgestuurd naar Nuance Communications. Dit Amerikaanse bedrijf is gespecialiseerd in spraakherkenning. Het doorsturen is vermoedelijk nodig om te kunnen analyseren wat het kind zegt, zodat de pop een logisch antwoord kan geven.

Volgens de bond staat in de algemene voorwaarden van het bedrijf dat de informatie die het binnenkrijgt mag worden gedeeld met andere partijen voor allerlei doelen. Denk bijvoorbeeld aan adverteerders.

Verder blijkt de pop producten aan te prijzen; het speelgoed zou graag over Disney-films praten. Dat zou komen doordat er een commerciële band is tussen de maker van de pop en Disney.

In totaal onderzocht Forbrukerrådet drie poppen: Hello Barbie, My Friend Cayla en i-Que Intelligent Robot. Alleen My Friend Cayla wordt in Nederland verkocht. De Nederlandse Consumentenbond heeft gisteren contact gehad met Blokker Holding, het moederbedrijf van Bart Smit en Intertoys, waar het speelgoed wordt verkocht.

Op de website van de twee winkels is de pop op dit moment niet meer vindbaar. Blokker Holding laat weten dat het speelgoed "uit voorzorg" uit de schappen is gehaald. "We nemen de privacy van onze klanten uiterst serieus en gaan nu om opheldering vragen bij de leverancier."

Volgens het moederbedrijf van Bart Smit en Intertoys zijn er de afgelopen weken veertig poppen verkocht. Het speelgoed is zo'n twee jaar op de markt en in die tijd "enkele honderden keren" verkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl