NOS NieuwsAangepast

'China gebruikt martelingen tegen corruptie'

De Chinese Communistische Partij gebruikt een onwettig systeem om bekentenissen af te dwingen bij corruptieverdachten. Dat meldt Human Rights Watch na onderzoek. Volgens de organisatie worden mensen gemarteld.

Het systeem, shuanggui genaamd, valt onder de interne disciplinaire regelgeving van de partij en heeft geen wettelijke basis.

"Als je zit, moet je 12 uur lang zitten. Als je staat, moet je 12 uur staan", vertelt een van de gevangenen aan HRW. "Mijn benen zwollen op en mijn achterwerk werd pijnlijk en er kwam pus uit."

Het shuanggui-onderzoek

HRW heeft voor het rapport (pdf) 21 ex-gevangen geïnterviewd en familieleden van gevangenen. Ook heeft de organisatie 35 verklaringen van gevangenen meegenomen die in Chinese media zijn verschenen. Verder heeft HRW 38 gerechtelijke uitspraken bestudeerd.

Een andere verklaring komt van een advocaat van een gevangene die maar één uur per nacht mocht slapen. "De andere 23 uur moest hij staan met een boek op zijn hoofd dat er niet af mocht vallen", vertelt de advocaat. " Hij heeft acht dagen gestaan en toe bekende hij alles wat ze maar wilden. Hij kon er niet meer tegen."

Maar daarmee hield het niet op. "Na zijn bekentenis mocht hij twee uur per nacht slapen. Op dat moment waren zijn voeten zo opgezwollen dat het olifantenpoten leken. Ook kon hij niet meer plassen."

Andere methoden om bekentenissen te ontlokken die worden genoemd zijn: verdachten in elkaar slaan en uithongeren. Uit mediaberichten blijkt volgens HRW dat er sinds 2010 elf doden zijn gevallen in het shuanggui-systeem.

Na een bekentenis worden verdachten overgedragen aan het normale Chinese rechtssysteem. Volgens HRW worden ze dan zonder uitzondering veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. "De rechtbank zet alleen een stempel op het vonnis", zegt Sophie Richardson van de mensenrechtenorganisatie.

"President Xi heeft zijn anti-corruptie-campagne gebaseerd op een illegaal en grof detentiesysteem", zegt Richardson. "Het martelen van verdachten gaat corruptie niet beëindigen, maar geeft het vertrouwen in het rechtssysteem wel een opdonder."

Voedingsbodem voor corruptie

In 2013, kort na zijn aantreden, verklaarde Xi de oorlog aan corruptie binnen de partij. "We moeten vastberaden zijn om alle corrupte fenomenen te bestrijden, alle corrupte ambtenaren te straffen en de voedingsbodem voor corruptie elimineren", zei hij destijds.

HRW erkent dat China problemen heeft met corruptie, maar volgens de organisatie is het shuanggui-systeem niet de oplossing. "Het uitbannen van shuanggui is juist de noodzakelijke eerste stap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl