D66-leider Pechtold
NOS NieuwsAangepast

Pechtold in rechtszaal: heeft bedreiger een seconde nagedacht?

D66-leider Alexander Pechtold heeft een verklaring afgelegd voor het gerechtshof in Leeuwarden over een doodsbedreiging tegen hem. Pechtold vertelde aan het hof welke invloed de bedreiging op hem heeft gehad.

Het hoger beroep gaat over een bedreiging die in september vorig jaar werd geplaatst op Facebook. Er is een foto te zien van een zwart vuurwapen in een hand. Daarbij staat de letterlijke tekst: "Pechthold, je moet n kopschot hebben." Pechtold deed de volgende maand aangifte van de bedreiging.

Pechtold over de doodsbedreiging

De advocaat-generaal eiste vanmiddag een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een geldboete van 1500 euro. De helft van de geëiste boete is voorwaardelijk. De 50-jarige verdachte uit Woldendorp heeft spijt aan Pechtold betuigd en gezegd dat hij bereid is de boete te betalen. "Het is een straf die ik verdien", zo verklaarde de man.

'Seconde nagedacht?'

De politicus zei in de rechtszaal dat hij vaker doodsbedreigingen ontvangt maar dat de Facebook-post hem in het bijzonder raakte. "Ik vraag mij af: heeft meneer een seconde nagedacht welke impact zijn doodsbedreiging heeft? Ik word er 24 uur per dag aan herinnerd dat mijn functie ook een keerzijde heeft", zei Pechtold.

"Iedere keer als ik het alarm van mijn huis inschakel of als ik langs de beveiliging van de Tweede Kamer loop. En als ik op straat campagne voer, komt het voor dat ik niet alleen begeleid word door enthousiaste partijgenoten", vertelde Pechtold de rechter.

Vrijgesproken

De verdachte werd opgepakt, maar werd in eerste aanleg vrijgesproken. Pechtold sprak toen niet. Het OM ging in hoger beroep.

De man zei dat hij zich niet meer kon herinneren in welke context hij het bericht had geplaatst. Pechtold zei daar vandaag over: "Wat maakt het uit of hij zich nog kan herinneren wat de aanleiding was? Het is en blijft namelijk een expliciete doodsbedreiging."

De rechtbank oordeelde begin dit jaar dat er geen sprake was van een strafbare bedreiging. "Er bestaat geen redelijke vrees dat hij Pechtold echt om het leven zou brengen", zei de rechter.

Onbegrijpelijk

Onbegrijpelijk, vindt Pechtold. "Toen ik de argumenten las op basis waarvan de rechter tot vrijspraak is gekomen, stond mijn besluit vast om mijn verhaal te doen", zei de politicus. "Opdat u weet wat dit met mij en mijn omgeving doet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl