NOS NieuwsAangepast

Oudere vaders zijn financieel stabieler, maar stoeien minder

Steeds meer mannen worden op hogere leeftijd vader, blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens Renske Keizer, hoogleraar vaderschap, ligt dat aan onzekere situaties in het leven van de man. "Als iemand bijvoorbeeld geen vast contract heeft en daardoor geen stabiele financiële situatie, wordt er sneller gekozen voor het uitstellen van het vaderschap", legt Keizer uit.

"Dan wacht de man op meer stabiliteit en neemt hij kinderen als hij zekerder is van bepaalde zaken als een relatie of inkomen." Of dat een bewuste keuze is, weet Keizer niet. "Het kan ook gewoon zo lopen. Misschien wil hij wel kinderen, maar krijgt hij geen vast contract of strandt zijn relatie."

Vorig jaar kregen 2500 50-plussers (1 procent van alle vaders) een kind. Het krijgen van een kind op deze leeftijd heeft voor- en nadelen, zegt Keizer. "Als oudere vader heb je vaker een stabiele financiële situatie en een stabieler gezinsleven. Dat is beter voor de ontwikkeling van het kind."

Oudere vaders zijn minder actief en een kind heeft het 'stoei-gedrag' van een vader nodig.

Renske Keizer, hoogleraar vaderschap

Maar als oudere vader ben je wel minder actief, zegt Keizer. "En een kind heeft bijvoorbeeld het stoei-gedrag van een vader nodig. Het stoeien met een kind, wat een vader vooral doet, heeft een positief effect op de sociale emotionele ontwikkeling."

Andere manier van spelen

Moeders spelen namelijk op een andere manier met kinderen, blijkt uit onderzoek. Waar vaders vaker stoeien, ook wel rough-and-tumble play genoemd, spelen moeders volgens pretend play, ook wel doen-alsof-spel. "Moeders gaan vaker thee drinken met hun kinderen, of prinsesje spelen. Vaders maken gebruik van fysiek spel en zo leren ze hun kinderen hoe ze in bepaalde situaties moeten reageren."

Maar als een vader actief en gezond is, is er geen enkele reden om niet op oudere leeftijd een kind te krijgen, zegt Keizer. "Er zijn dan geen negatieve gevolgen, lijkt me."

Ook vrouwen ouder

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden, is ook weer aan het stijgen. Vorig jaar waren vrouwen bij de geboorte van hun eerste kind gemiddeld 29,6 jaar. Dat is een record. Vorig jaar kwam er net als in 2014 0,1 jaar bij, waarmee het erop lijkt dat de trend zich doorzet.

"Het komt steeds vaker voor dat de vrouw een actieve rol op de arbeidsmarkt speelt", zegt Keizer. Door die actieve rol wordt het krijgen van kinderen vaker uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl