AFP
NOS NieuwsAangepast

Socialist Valls wil 'kandidaat van de verzoening' zijn

De Franse premier Manuel Valls doet volgend jaar inderdaad mee aan de presidentsverkiezingen. De 54-jarige Valls was een gedoodverfde kandidaat sinds president Hollande vorige week liet weten dat hij niet beschikbaar is voor een tweede termijn. Valls heeft zijn kandidatuur nu officieel aangekondigd in Évry, de Parijse voorstad waar hij tot 2012 burgemeester was.

In een toespraak zei de socialist dat hij links wil verenigen en een kandidaat van de verzoening wil zijn. "Ik wil alles geven voor Frankrijk", zei hij verder. Ook haalde hij herinneringen op aan 2002, toen Jean-Marie Le Pen van het Front National verrassend de tweede ronde van de verkiezingen bereikte. Valls wil koste wat kost voorkomen dat Frankrijk "dat trauma opnieuw beleeft".

De Franse socialisten kiezen in januari een lijsttrekker. Valls is nu huizenhoog favoriet, maar niet helemaal zeker van de kandidatuur. De andere grote partijen hebben al iemand naar voren geschoven. Zo is oud-premier François Fillon kandidaat van de conservatieve partij Les Républicains en Marine Le Pen van het rechtse Front National. Die partijen staan er in de peilingen veel beter voor dan de Parti Socialiste van Valls en Hollande.

Nieuwe premier

Vanwege zijn gooi naar het presidentschap neemt Valls morgen ontslag als premier. Wie hem opvolgt, is nog onduidelijk. In Franse media circuleren de namen van de ministers Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Sapin (Financiën). Zij worden gezien als vertrouwelingen van president Hollande.

Valls was premier sinds 2014. In zijn ambtstermijn kreeg hij onder meer te maken met de aanslagen in Parijs en Nice. Voor het premierschap was Valls twee jaar minister van Binnenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl