Syriërs op de vlucht voor strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat
NOS NieuwsAangepast

Generaal Middendorp: klimaatverandering bedreigt wereldvrede

De klimaatverandering leidt tot conflicten en oorlogen, tot grote vluchtelingenstromen en het voedt extremisme. Het hele conflict in het Midden-Oosten is terug te voeren op het klimaat dat in razendsnel tempo verandert. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zei tijdens een congres in het Vredespaleis dat er geen stabiliteit kan zijn, zonder dat er klimaatveiligheid is.

"Miljoenen mensen zijn of zullen er de dupe van worden", zei hij. Hij wees erop dat het op de Noordpool nu al 20 graden warmer is dan wat het normaal zou moeten zijn rond deze tijd van het jaar. "Directe consequenties zijn dat er nog meer stormen komen en overstromingen. Mensen, economieën en zelfs hele landen kunnen geraakt worden."

Volgens de topgeneraal zijn alle spanningen en oorlogen van nu ook terug te leiden op klimaatverandering. Door droogte in het Midden-Oosten zijn de oogsten mislukt en is brood te duur geworden. Er is een tekort aan elektriciteit. Studies wijzen uit dat die armoede in 2010 leidde tot de Arabische Lente en de daaropvolgende onrust.

Middendorp: klimaatverandering leidt tot oorlogen

Dat ik hier vandaag in uniform dit vertel, zegt al genoeg.

Tom Middendorp

Ook de situatie in Syrië is volgens Middendorp terug te voeren op droogte als gevolg van klimaatverandering. Boeren verhuisden naar de stad en miljoenen mensen moesten in armoede leven. Jonge mensen zonder toekomst hebben zich aangesloten bij extremistische groeperingen als IS. In vluchtelingenkampen is er een watertekort. "We zien de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog".

Middendorp zegt dat de tijd voorbij is dat klimaatverandering een hobby was voor natuurliefhebbers of 'boomknuffelaars'. "Dat ik hier vandaag in uniform dit vertel, zegt al genoeg", aldus Middendorp. Mensen moeten groen gaan denken en er moeten nieuwe ecosystemen komen. "Het is nu al aan de gang, we kunnen de tekenen niet meer negeren", aldus Middendorp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl