Miljoenenfraude bij Volkswagen importeur Pon EPA

Er is opnieuw fraude aan het licht gekomen bij Volkswagen-importeur Pon. Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt dat Pon jarenlang onderdelen van de graafmachinefabrikant Caterpillar heeft verhandeld, buiten de boekhouding om. Die stiekeme extra inkomsten werden besteed aan Ferrari's en luxe zakenreisjes.

Pon is wereldwijd de grootste handelaar van Caterpillar-motoren. Pon kreeg het recht om die spullen in een aantal landen te verkopen. Frauderend Pon-personeel handelde echter ook in landen waar het eigenlijk niet mocht, omdat de onderdelen daar een stuk meer opleverden. Dat ging buiten de boeken om. 

Zo heeft Pon de afgelopen tien jaar stiekem voor 75 miljoen euro aan spullen verhandeld, stelt het FD. Het extra geld dat daarmee verdiend werd kwam bij een aantal handelaren terecht. Zo was er een parttime Pon-accountmanager die in een blauwe Ferrari voorreed bij een rechtszaak, en werden er auto's, scooters, keukens, badkamers, vliegtickets en Dakar-rallyreisjes cadeau gedaan.

Het is niet de eerste keer dat er fraude aan het licht komt bij Pon. Eind oktober kocht het bedrijf een strafvervolging af voor 12 miljoen euro. In die zaak werden acht werknemers schuldig bevonden van omkoping van defensie- en politieambtenaren bij aanbesteding van dienstauto's.  

Pon zegt in een reactie dat de zaak bij justitie ligt. "Verder kunnen wij geen mededelingen doen," zegt de woordvoerder.

STER reclame