Veel brood in ons land is nog veel te zout NOS/Jeroen Schutijser

'Ambachtelijke' broden van bakkerijketens zijn vaak veel zouter dan wettelijk is toegestaan, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bakkerijen Vlaamsch Broodhuys en vanmenno spannen de kroon: alle onderzochte broden van deze ketens zijn te zout.

De Consumentenbond bekeek het zoutgehalte in ambachtelijke broden als desem en spelt van tien bakkerijketens. Bij elke keten werd van drie broodsoorten het zoutgehalte gemeten. Van de dertig onderzochte broden zitten er dertien boven en vijf op de wettelijke zoutnorm voor brood.

In de zoutste broden uit de test (Grand-mère van Vlaamsch Broodhuys en Oberlander wit desem van Meesterbakker Roodenrijs) zit maar liefst 0,8 gram zout per snee.

Bakkerij Bart is de enige keten van ambachtelijke bakkers waarvan alle drie de onderzochte broden binnen de wettelijke norm blijven.

Opmerkelijk is dat ook de bakkerijen van supermarkten het goed doen. "We hebben de supermarkten in 2012, 2013 en 2014 onderzocht en die houden zich goed aan de norm", zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.

Minder zout

De bakkerijsector is naar eigen zeggen al een aantal jaren bezig het zoutgehalte terug te brengen in brood, maar dat gaat in kleine stapjes. Consumenten krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen, terwijl het advies is om maximaal 6 gram zout te eten.

80 procent van de zoutinname is afkomstig van producten waar door fabrikanten al zout aan is toegevoegd, zoals brood, kant- en klaarmaaltijden en soepen en sauzen. Te veel zout schaadt de gezondheid en is onder meer slecht voor hart en nieren.

"Toen we met de resultaten kwamen hebben veel bakkers aangegeven dat ze het zelf gaan onderzoeken", zegt Van der Staak van de Consumentenbond. "Als verklaring zeggen ze bijvoorbeeld dat er rekenfouten zijn gemaakt met nieuwe receptuur. We hopen dat ze nu ook actie gaan ondernemen." 

STER reclame