Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump valt beleid China aan op Twitter

Donald Trump heeft op Twitter China aangevallen op zijn economische politiek en de manier waarop het land in de Zuid-Chinese Zee opereert. Het is de tweede keer in korte tijd dat Trump China tegen de haren instrijkt.

Vrijdag sprak Trump telefonisch met de president van Taiwan. Het was voor het eerst sinds 1979 dat er op zo'n hoog niveau contact was tussen de Verenigde Staten en Taiwan. Peking ziet Taiwan als een deel van China. Het Witte Huis reageerde door te stellen dat de VS het 'één-China-beleid' blijft steunen, en Taiwan dus niet als zelfstandige natie erkent.

"Ik dacht het niet!"

Trump schrijft nu op Twitter: "Vroeg China ons om toestemming toen ze hun munt devalueerden, concurrentie moeilijker maakten en onze producten zwaar belastten? Of toen ze een militaire macht opbouwden in de Zuid-Chinese Zee? Ik dacht het niet!"

Volgens Trump werd hij vrijdag gebeld door de Taiwanese president Tsai Ing-wen, die hem wilde feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. Ook in zijn eigen land kreeg Trump daar veel reactie op. "Typisch dat we wel voor miljarden spullen aan Taiwan mogen verkopen, maar dat ik geen felicitatietelefoontje mag aannemen", schreef Trump toen al op Twitter.

China reageerde terughoudend op het telefoontje. In commentaren in staatsmedia wordt het gegooid op de onervarenheid van Trump en zijn team. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken gaf zaterdag vooral Taiwan de schuld van het telefoontje en noemde het een kleinzielige actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl