Reuters
NOS NieuwsAangepast

Renzi verliest referendum Italië en treedt af

De Italiaanse premier Renzi treedt af omdat hij een referendum over een aantal grondwetswijzigingen duidelijk heeft verloren. Volgens de 41-jarige Renzi moeten de tegenstanders nu met plannen komen om het land beter bestuurbaar te maken.

Met bijna alle stemmen geteld heeft zo'n 60 procent van de Italianen nee gezegd tegen de voorgestelde aanpassingen waaraan Renzi zijn politieke lot had verbonden. Dat bleek ook al uit de exitpolls direct na het sluiten van de stembureaus om 23.00 uur.

Een van de voornaamste grondwetswijzigingen betrof een inperking van de macht van de senaat en regionale bestuurders. De opkomst was zo'n 67 procent, vrij hoog voor Italiaanse begrippen.

Renzi hield kort na middernacht een toespraak waarin hij zei de volle verantwoordelijkheid voor de uitslag te nemen. De sociaaldemocraat was sinds februari 2014 premier van Italië.

Renzi: ik treed af

"Het wordt een spannende dag. Renzi moet naar de president om zijn ontslag in te dienen. Die moet beslissen wat er nu gaat gebeuren", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Komen er vervroegde verkiezingen in het voorjaar of komt er een zakenkabinet dat op de winkel past tot 2018 wanneer er nieuwe verkiezingen zijn gepland."

De Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo, een drijvende kracht achter het nee-kamp, heeft al aangedrongen op vervroegde verkiezingen.

Volgens Zoutberg wordt het niet alleen een spannende dag voor de Italiaanse politiek, maar ook voor Europa. "De druk op de financiële markten zal morgen heel groot worden." Italiaanse banken kampen al langer met forse problemen.

Koers euro

De uitkomst werd ook elders in Europa met spanning tegemoetgezien. De mogelijke politieke instabiliteit na een val van de Italiaanse regering is ook een bedreiging voor de Europese economie, zo wordt gevreesd.

De koers van de euro daalde direct na het bekendmaken van de exitpolls nadat om 23.00 uur de stembureaus waren gesloten. De waarde van de munt was begin november nog $1,12. De euro is nu minder dan $1,06 waard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl