EPA
NOS NieuwsAangepast

Dodental brand Oakland gestegen naar 33

Het dodental van de brand van vrijdagavond in een atelier in de Amerikaanse stad Oakland is gestegen naar 33. Volgens de politie kan het dodental nog verder oplopen. Er waren vermoedelijk 50 tot 100 mensen binnen toen de brand begon.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk, maar er lijkt geen sprake van brandstichting. Tussen de slachtoffers zitten tieners. De meeste slachtoffers zijn twintigers en dertigers.

De brand brak uit in een voormalige loods die was omgebouwd tot atelier. Het pakhuis had geen sprinklers en de enige verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping was een trap die gemaakt was van houten pallets.

Dodental na brand Oakland stijgt, zoektocht verloopt moeizaam

Bovendien was het gebouw door een kunstenaarsgemeenschap opgedeeld in kleinere gedeeltes, waardoor een duidelijke vluchtweg ontbrak en de brandweer moeilijk naar binnen kon. De brandweer moest zich uiteindelijk met kettingzagen en bijlen een weg naar binnen banen. De politie is inmiddels een onderzoek begonnen.

Een deel van het dak is door de brand ingestort. Dat maakt het bergen van de slachtoffers lastig. Het zal waarschijnlijk nog dagen duren voor alle slachtoffers geborgen zijn. Om identificatie met behulp van dna makkelijker te maken, vraagt de lijkschouwer nabestaanden om haarborstels van mogelijke slachtoffers te bewaren, zo meldt een lokaal tv-station.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl