Interview Bertolucci in College Tour veroorzaakt ophef in Hollywood

Aangepast
Kippa

Onvergeeflijk, verschrikkelijk, schandalig. De afkeurende termen worden niet geschuwd als sterren, regisseurs en andere 'big shots' uit Hollywood het hebben over de verkrachtingsscène uit Last Tango in Paris, een film uit 1972.  

In de bewuste scène verkracht Marlon Brando zijn tegenspeler Maria Schneider anaal met gebruik van een pakje boter. Vooral de oprechte angst en tranen in de ogen van de toen 19-jarige Schneider maakten grote indruk op het bioscooppubliek. Regisseur Bernardo Bertolucci en Brando werden allebei genomineerd voor een Oscar, maar er was ook veel kritiek. In Italië werd de film na een week uit de bioscoop gehaald en in een aantal landen werd de film verboden.

Jaren later zou Schneider vertellen dat ze van tevoren niets wist over de scène en zich ook echt verkracht voelde. Haar filmcarrière raakte in het slop en zelf verloor ze zich in drank en drugs. 

De recente ophef in Hollywood is te herleiden tot een drie jaar oud, Nederlands, interview uit 2013. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ik wilde een pure reactie, als meisje, niet als actrice'

In het programma College Tour vertelde Bertolucci toen hoe hij en Brando de scène de ochtend voor de opnames bedachten. "Ik denk dat ze mij en Brando haatte omdat we haar niet hadden verteld over de boter", zei Bertolucci tegen Twan Huys. Achteraf bezien vond Bertolucci dat verschrikkelijk en voelde hij zich schuldig, maar hij zei er gelijk bij dat hij geen spijt had van de manier waarop hij de scène heeft geregisseerd. "Ik wilde haar reactie als een meisje, niet als een actrice."

Het drie jaar oude interview dook recent weer op in een Spaanstalige YouTube-video. Die werd vervolgens opgepikt door Amerikaanse entertainment-sites. Verschillende acteurs deelden hun afschuw op Twitter.

Jessica Chastain
@jes_chastain
To all the people that love this film- you're watching a 19yr old get raped by a 48yr old man. The director planned her attack. I feel sick. https://t.co/qVDom2gYf6
2 jaar geleden
Chris Evans
@ChrisEvans
Wow. I will never look at this film, Bertolucci or Brando the same way again. This is beyond disgusting. I feel rage https://t.co/uvaLogvv7I
2 jaar geleden

Maar anderen wijzen er op dat Schneider het jaren geleden al een verkrachting noemde. "Het is blijkbaar pas verkrachting als een man dat zegt." 

Mariana Fonseca
@mari_fonseca
Maria Schneider literally spent YEARS saying that but we only listen when Bertolucci admits it. https://t.co/DSxsEcDjBx
2 jaar geleden

STER Reclame