Karim El Ahmadi ANP

Toen Karim El Ahmadi doorbrak in Nederland heette de competitie nog de Holland Casino Eredivisie. Om maar even aan te geven: de middenvelder loopt lang mee. Maar in zijn voorgaande elf seizoenen in de eredivisie wist hij nooit meer dan twee goals te maken. Tot dit seizoen.

De teller staat begin december al op vier. "Vroeger zeiden ze in het veld tegen me dat ik maar beter niet kon schieten. Maar nu vliegen ze erin", grapt de 31-jarige El Ahmadi. "Hoe ik het verklaar? Voor mijn gevoel kom ik juist minder voor de goal dan andere jaren, maar nu maak ik ze."

Zo simpel kan het dus zijn volgens El Ahmadi. "Natuurlijk ben ik af en toe bezig met afwerken met spitsentrainer Roy Makaay, maar het is niet zo dat ik echt puur bezig ben met het maken van doelpunten." 

Scorende El Ahmadi bezig aan 'misschien wel beste seizoen ooit'

Los van de laatste weken is de competitiestart voor Feyenoord ongekend succesvol. De nieuwe spits Nicolai Jørgensen schiet de een na de ander erin, derde doelman Brad Jones blinkt uit onder de lat en Dirk Kuijt gaat, zoals altijd, voorop in de strijd.

Metamorfose 

Maar El Ahmadi is misschien wel de belangrijkste speler. Van een frivool en technisch voetballertje naar een felle en bepalende aanjager: de metamorfose tussen de eerste periode bij de club aan de Maas en zijn tweede is duidelijk zichtbaar. 

"Ik ben de laatste jaren als voetballer wel veranderd", erkent de in Enschede geboren speler. "Ik was iemand die dingen op techniek deed. Ik was niet hard in het veld, daarin ben ik beter geworden. Ook mentaal heb ik stappen gezet."

Vooral de twee jaar in de Engelse Premier League hebben de ontwikkeling van El Ahmadi versneld. "We speelden met Aston Villa in de onderste regionen. Het was elke week negentig minuten volle bak. Daar kon je niet even stilstaan, om je heen kijken en wachten totdat de bal naar je toe kwam."

Karim El Ahmadi met Ron Vlaar bij Aston Villa Pro Shots

El Ahmadi bewijst eens te meer: voetbalwijsheid komt met de jaren. Zijn trainer Giovanni van Bronckhorst weet dat als geen ander en ziet zijn pupil beter en beter worden. "Hij wordt steeds completer. In het begin speelde hij vooral kort, nu zit er veel meer variatie in."

"Zijn passing is beter en hij herkent de goede momenten om bij te sluiten en te scoren. Dat laat hij nu zien", aldus de coach. "Zijn ervaring in het buitenland als speler en als mens helpt daarbij. Hij is een van de belangrijkste schakels in mijn team."

Voordat Van Bronckhorst na de WK-finale van 2010 afscheid nam als voetballer, speelde hij met El Ahmadi nog twee seizoenen samen in Rotterdam. "Gio was als speler altijd al rustig. Hij was niet iemand die nadrukkelijk aanwezig was, maar als hij wat zei dan luisterde je", weet de international van Marokko zich te herinneren. 

Als trainer is Van Bronckhorst niets anders, merkt El Ahmadi, die in zijn loopbaan inmiddels al heel wat oefenmeesters is tegengekomen. Allen met hun eigen kwaliteiten, maar één springt eruit. "Fred Rutten heeft mij echt gevormd als mens."

De twee kwamen elkaar zowel bij Feyenoord als FC Twente tegen. Vooral in Enschede maakte Rutten indruk op El Ahmadi in de twee seizoenen waarin ze samenwerkten. "Hij was als een vader voor me en was veel met mij bezig. Dat miste ik in mijn beginperiode bij Twente."

Karim El Ahmadi in zijn beginjaren bij FC Twente Pro Shots

Ook Ronald Koeman maakte in zijn jaren in Rotterdam-Zuid indruk op El Ahmadi. "In tegenstelling tot Rutten is hij best wel zakelijk. Koeman is alleen maar bezig met winnen, ten koste van alles. Dat siert hem ook. Hij heeft ons echt het leren winnen gebracht bij Feyenoord."

Onder Koeman kwam El Ahmadi in 2011/2012 tot zijn beste eredivisieseizoen met twee doelpunten en vijf assists. "Dat jaar is zeker een van mijn hoogtepunten", vertelt El Ahmadi. "Maar nu met mijn goals en inbreng in topwedstrijden ben ik misschien wel aan mijn beste seizoen bezig." 

STER reclame