AFP

In de stromende regen heeft de Braziliaanse stad Chapeco afscheid genomen van de slachtoffers van het vliegtuigongeluk van maandag. Naar schatting de helft van alle 200.000 inwoners van de stad had zich verzameld in en rond het stadion van de club Chapecoense.

Vijftig kisten, bedekt met vlaggen in de clubkleuren, werden door Braziliaanse militairen het voetbalveld op gedragen, vergezeld door nabestaanden. 

De spelers kwamen om bij de crash maandag in Colombia. Daarbij kwamen in totaal 71 mensen om het leven; zes mensen overleefden de crash.

Na terugkeer uit Colombia was de lijkstoet eerst in processie door de straten van Chapecoense gereden. Toen de stoffelijke resten in het stadion arriveerden, scandeerde de massa "De kampioenen zijn terug". 

Bij elk van de kisten kwam een foto van de overledene te staan. De namen van alle slachtoffers werden een voor een omgeroepen in het stadion.

Dit team heeft ons geleerd dat alles mogelijk is.

Voorzitter Chapecoense

De voorzitter van Chapecoense verzekerde de fans dat de club het drama zal overleven. Hij herinnerde aan de spectaculaire opkomst van Chapecoense, in tien jaar tijd van onbetekenend clubje naar de nummer 2 van Brazilië. "Dit team heeft ons geleerd dat alles mogelijk is."

Ook de Braziliaanse bondscoach Bacchi, FIFA-voorzitter Infantino en president Temer waren bij de rouwplechtigheid aanwezig. Temer koos ervoor niet het woord te nemen, mogelijk uit angst te worden uitgefloten. Vooraf had hij tegen journalisten gezegd dat "de regen betekent dat Sint-Pieter huilt".

Dit weekend wordt bij elke voetbalwedstrijd in Brazilië een minuut stilte in acht genomen. 

Een fan blijft troosteloos achter na de ceremonie Reuters

STER reclame