De campagnebus van GeenPeil voor het Oekraïne-referendum ANP

De politieke beweging GeenPeil, bekend van het Oekraïne-referendum, richt maandag een politieke partij op. Lijsttrekker van de nieuwe partij wordt publicist Jan Dijkgraaf die ook warm pleitbezorger was van een nee-stem bij het referendum in april.

Op de website van GeenPeil worden sympathisanten opgeroepen zich te melden als vrijwilliger. Ook wordt om donaties gevraagd voor de strijd "voor een ander, beter en meer democratisch geluid". 

Twee andere boegbeelden van het referendum, Jan Roos en Thierry Baudet, doen elk onder een andere rechtse politieke vlag mee aan de verkiezingen. Roos is lijsttrekker van de partij VoorNederland (VNL), Baudet heeft Forum voor Democratie opgericht. 

Uitslag genegeerd

De pleitbezorgers van het Oekraïne-referendum vinden dat premier Rutte de referendumuitslag, een 'nee' tegen het associatieverdrag met Oekraïne, negeert. Rutte heeft de overige EU-leiders er niet toe kunnen bewegen het verdrag aan te passen en wil het document nu tóch tekenen, met een Nederlandse aantekening. 

Dijkgraaf hoopt, evenals Roos en Baudet, de onvrede over deze gang van zaken te verzilveren in politiek succes. Als GeenPeil in de Tweede Kamer komt, wil de partij volgens het AD elk belangrijk voorstel door de leden laten beoordelen. 

STER reclame