Het Schotse dorpje Comrie
NOS NieuwsAangepast

Ex-SS'er laat Schots dorp een half miljoen na

Een voormalige Duitse militair die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Schots dorp krijgsgevangen werd gehouden, laat de bewoners 457.780 euro na. "Ik wil de Schotten danken voor de goedheid die ik heb mogen ontvangen in de tijd dat ik daar gevangen zat en daarna", schreef hij in zijn testament.

Dat de 90-jarige Heinrich Steinmeyer een grote liefde voor Comrie en zijn bewoners had opgevat, was geen verrassing. Toen hij in 2014 stierf, werd zijn as op zijn verzoek uitgestrooid bij het kamp waar hij naar eigen zeggen de belangrijkste jaren van zijn leven had doorgebracht. Pas nu, 2,5 jaar later, is duidelijk dat hij de bewoners bijna een half miljoen euro heeft nagelaten.

Steinmeyer heeft wel voorwaarden aan de schenking verbonden: het geld mag alleen besteed worden aan voorzieningen voor ouderen uit het dorp en dan nog alleen zaken waar ze zelf om hebben gevraagd. Het fonds dat daarvoor wordt opgezet, zal zijn naam dragen.

Het voormalige krijgsgevangenkamp

Steimeyer meldde zich in 1941 bij de Waffen SS, toen hij 17 jaar oud was. Kort na de geallieerde invasie in Normandië, in 1944, werd hij gevangen genomen. Uiteindelijk werd hij als krijgsgevangene naar Comrie overgebracht, in de Schotse Hooglanden.

Na de oorlog bleef hij tot 1970 in Schotland wonen. Daarna vestigde hij zich in de buurt van de Duitse stad Bremen, maar hij keerde geregeld terug naar Schotland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl