ANP

Meer terrasjes, een wijnproeverij in een kaas- en viswinkel, het eerder toestaan van foodtrucks: het zijn zomaar wat mogelijkheden om een binnenstad gezelliger te maken. Maar dan moeten gemeenten wel minder rigide omgaan met het oerwoud aan regels.

Dat is de belangrijkste conclusie van een proef in twaalf gemeenten. Niet het schrappen van regels, maar het wat ruimer uitleggen ervan kan innovatieve ondernemers in de winkelstraten enorm helpen.

Tafeltjes en stoelen

De pilot liep anderhalf jaar lang in steden als Alkmaar, Ede, Goes, Zeist, Oss en Roosendaal. In totaal dienden ondernemers 140 initiatieven in, daarvan werden er slechts 19 afgewezen. Zo werd in veel steden het terrasbeleid verruimd. Voor kleine winkels is het nu ook mogelijk om wat tafeltjes en stoelen buiten te zetten.

Een boekhandel in Maastricht gecombineerd met horeca ANP

Wijnproeverij

Ook een wijnproeverij toestaan in een viswinkel of verkoop van delicatessen in een restaurant geeft meer reuring in de straat. Verder kan in veel gemeenten nu één jaarvergunning worden aangevraagd voor meerdere evenementen. "Dat bespaart veel tijd", aldus een woordvoerder van Platform31, de organisatie achter de proef.

Volgens Platform31 zoeken veel woonplaatsen naar mogelijkheden om de binnenstad levendiger te maken. In de felle strijd met webwinkels loopt in veel middelgrote en kleinere steden het aantal bezoekers terug, wat veel winkeliers in de problemen brengt. "De proef maakt ook duidelijk dat gemeenten en ondernemers meer gaan samenwerken", aldus een woordvoerder. "En dat is pure winst."

'Scheiding tussen horeca en detailhandel moet minder'

Een foodtruck bij de Vierdaagsefeesten in Nijmegen ANP

STER reclame