NOS NieuwsAangepast

Trump: oud-generaal Mattis wordt minister van Defensie

De gepensioneerde generaal James Mattis wordt minister van Defensie in de regering van Donald Trump. De aankomende president bevestigde tijdens een toespraak geruchten over de nominatie van Mattis. Hij vroeg het publiek gekscherend om dit nog niet te verklappen, want "de officiële aankondiging wordt maandag pas gedaan".

Trump over Mad Dog

Eerder hadden CNN en The Washington Post op basis van anonieme bronnen uit Trumps transitieteam al gemeld dat de keus op Mattis zou vallen. Een woordvoerder van Trump had toen nog ontkend dat er al een besluit was genomen over de invulling van de ministerspost.

Vrijstelling

Mattis heeft ervaring als generaal in onder meer Irak en Afghanistan. Hij staat bekend om zijn harde taalgebruik en zijn wantrouwen naar Iran. Na zijn pensioen is Mattis gaan werken als consultant.

In de VS moet een oud-militair minstens zeven jaar uit zijn militaire functie zijn voordat hij een topbaan bij het Pentagon aanneemt. Omdat Mattis in 2013 met pensioen is gegaan, moet hij het Amerikaanse Congres om vrijstelling vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl