NOS NieuwsAangepast

Leers in hoger beroep in zaak-Sahar

In de uitzettingszaak van het 14-jarige Afghaanse meisje Sahar gaat minister Leers van Immigratie en Asiel in hoger beroep.

De rechtbank in Den Bosch oordeelde vorige week dat de gymnasiaste en haar familie voorlopig mogen blijven, omdat Leers zijn afwijzing van het asielverzoek niet goed had onderbouwd.

Verwesterd

Leers wil duidelijkheid van de rechter over de vraag of het verwesteren van het meisje door langdurig verblijf in Nederland reden moet zijn om hier te blijven.

Hij wijst er in een brief aan de Tweede Kamer op dat er andere meisjes in dezelfde situatie zijn, die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Stroomlijnen

Dat Sahar en haar familie al lang in Nederland zijn, is een gevolg van het steeds een nieuwe procedure beginnen, zonder dat dit leidt tot een verblijfsvergunning, vindt Leers.

Hij wil dit soort situaties in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen en kondigt aan dat hij verdere maatregelen gaat nemen om de toelatingsprocedures te stroomlijnen en te versnellen.

Boerka

De PvdA is "verbijsterd" over het besluit van de minister. "Leers gaat helaas tot het gaatje om dit meisje alsnog teruggestuurd te krijgen", zegt Kamerlid Spekman.

"Hij stuurt Sahar terug naar een land waar ze een boerka aan moet en rukt haar zo uit haar vertrouwde omgeving. Dit is gewoon een PVV-beslissing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl