Annechien Steenhuizen en Rop Trip in het nieuwe decor
NOS NieuwsAangepast

Het NOS Journaal ziet er vanaf morgen anders uit

Het NOS Journaal komt vanaf morgenavond samen met het NOS Jeugdjournaal en Nieuwsuur uit één decor. Het nieuwe decor is voor het eerst te zien in het NOS Journaal van 18.00 uur.

De opvallendste verandering is dat het decor volledig rond is. Daardoor is het makkelijker om de drie programma's vanuit één decor te maken. Het onderstreept de nauwe samenwerking tussen de NOS en de NTR bij Nieuwsuur en is ontworpen door FishEye Media Productions.

Kenmerkend zijn de grote schermen die de presentatie ondersteunen om het nieuwsverhaal nóg beter te vertellen. Bovendien is het nieuwe decor efficiënter en tijdbesparend, omdat de studio niet meer tussen de uitzendingen door omgebouwd hoeft te worden.

De weerpresentatoren maken vanaf morgen een loopje en laten op een extra breed scherm het weer van de komende dagen zien.

 • NOS
  De weerpresentatoren beschikken straks over een extra groot scherm
 • NOS
  Bijzonder is dat ook Nieuwsuur van het decor gebruik kan maken...
 • NOS
  ...net als het NOS Jeugdjournaal
 • NOS
  Aan het 'format' verandert niets: de presentatoren blijven staan en ook inhoudelijk blijft het NOS Journaal hetzelfde

Het vorige decor van de NOS Journaals was sinds mei 2012 in gebruik en aan vervanging toe, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws. "In het nieuwe decor komen vorm en inhoud nog beter samen. Grotere schermen en de modernste techniek geven de redactie meer mogelijkheden het beeld te laten spreken en in te gaan op de betekenis van nieuwsfeiten."

Nieuwsuur, het nieuws- en achtergrondprogramma van de NOS en NTR, houdt zijn eigen gezicht, maar binnen het programma is duidelijk de nauwe samenwerking te zien met NOS Nieuws en NOS Sport. "Het nieuwe decor brengt voor de kijker meer eenheid tussen de programma’s, met behoud van hun eigen karakter", zegt Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur. "Daarom hebben we het format eerder dit jaar al wat aangepast, waarbij zowel Nieuws als Sport hun eigen plek hebben binnen Nieuwsuur. Dat komt in dit nieuwe decor nog beter tot uiting."

Het Journaal-decor door de jaren heen

De formats van het NOS Journaal, NOS Jeugdjournaal en Nieuwsuur veranderen niet. Zo blijven de Nieuwsuur-anchors zitten aan een presentatiedesk en staan de presentatoren van het NOS Journaal tijdens Nieuwsuur als vertrouwd voor de schermen.

Het nieuwe uiterlijk is te zien bij de langere NOS Journaals in de avond. De komende maanden wordt ook de kleinere studio van de ochtend- en daguitzendingen onderhanden genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl