Meta Menten, foto uit 1978 ANP

Meta Menten-Pauw, de weduwe van oorlogsmisdadiger Pieter Menten, is vorige week in Hilversum overleden. Buurtbewoners bevestigen het bericht hierover in De Telegraaf. De 90-jarige vrouw stierf volgens de krant een dag na de uitzending van de eerste aflevering van de tv-serie De zaak Menten.

Waarschijnlijk is er geen verband tussen de start van de serie en het moment van overlijden. Bewoners van het appartementencomplex  in Hilversum, waar zij woonde, zeggen dat zij al een aantal jaren dementerend was. In de laatste periode werd zij permanent verzorgd.

Oorlogsmisdaden

De zaak Menten gaat over de ontmaskering van Pieter Menten, die in de Tweede Wereldoorlog in dienst trad van de SS. In 1949 werd hij daarvoor veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf.

In 1976 bracht de journalist Hans Knoop de zaak Menten opnieuw aan het rollen met onthullingen over Mentens betrokkenheid bij de moord op Poolse Joden en de roof van kunst waarmee hij een vermogen had vergaard. Hij kreeg toen 15 jaar gevangenisstraf, een straf die later bekort werd tot 10 jaar. 

Meta Pauw was Mentens tweede echtgenote. Hij leerde haar na de oorlog kennen. Met de oorlogsmisdaden van haar man had zij dan ook niets te maken. Wel hielp zij haar man bij diens pogingen om het onderzoek van Knoop en het Openbaar Ministerie te dwarsbomen.

In stilte

Een medebewoonster van Pauw zegt dat zij vorige week vrijdag door buren werd gebeld, dat haar buurvrouw dood was. Zij was boos dat zij daar niet door Pauws verzorgers over was ingelicht. Toen zij bij het appartement van Pauw verhaal kwam halen, zei een verzorgster: "Wij doen alles in stilte." In de dagen daarna werd allerlei apparatuur uit Pauws appartement weggehaald, zoals een tillift.

Ook een andere bewoner zegt er zeker van te zijn dat Meta Pauw dood is. Hij hoorde het van medebewoners en zag vorige week een lijkwagen voor de deur staan. Hij verbaast zich erover dat er geen overlijdensadvertentie is geplaatst.

Familie

De gemeente Hilversum mag haar overlijden niet bevestigen. "Het is aan de familie van een overledene om daar mededelingen over te doen", zei een woordvoerder. Het echtpaar Menten kreeg geen kinderen.

Hans Knoop zegt in De Telegraaf dat het overlijden van Meta Menten hem ter ore is gekomen, maar dat hij het niet bevestigd heeft gekregen.

STER reclame