AFP

De uitvinder van een van de beroemdste hamburgers ter wereld is overleden: Jim Delligatti. Hij is niet alleen geestelijk vader van de Big Mac, maar ook van de Egg McMuffin.

In 1967 was Michael 'Jim' Delligatti een franchisehouder van McDonald's in een buitenwijk van de stad Pittsburgh. Hij vond dat de standaardburger te klein was en bedacht daarom een groter alternatief. 

Delligatti kwam met de Big Mac op de proppen: een hamburger die bestond uit twee stukken vlees, met niet alleen een broodje aan de onder- en de bovenkant, maar ook in het midden. Voor wie 'm niet kent: op de burger zitten verder ijsbergsla, een plak kaas, uien, augurken en speciale saus.

Vlaggenschip

De Big Mac, in het begin nog de Aristocrat en Blue Ribbon Burger geheten, was meteen een groot succes. Binnen een jaar was de burger niet alleen in het restaurant van Delligatti te koop, maar in alle Amerikaanse McDonald's-vestigingen.

Ook wereldwijd sloeg de Big Mac aan. De burger groeide uit tot het vlaggenschip van McDonald's. Er is zelfs een economische meetlat op gebaseerd die de koopkracht in verschillende landen vergelijkt: de Big Mac-index.

Delligatti was ook de bedenker van de Egg McMuffin, een broodje met spek, kaas en ei. Hij begon in 1970 met de verkoop van dit broodje. De topman van McDonald's zag er wel wat in en twee jaar later was het in alle McDonald's-restaurants te koop. 

De Egg McMuffin was het eerste McDonald's-broodje dat voor het ontbijt bedoeld was. Met de uitvinding ervan stond Delligatti aan de wieg van de ontwikkeling van een ontbijtmenu bij de fastfoodgigant.

Delligatti is 98 jaar geworden.

STER reclame