Ontwerp voor het nieuwe Feyenoord-stadion
NOS VoetbalAangepast

Nieuwe stadion Feyenoord blikvanger in plannen voor Rotterdam-Zuid

Het nieuwe stadion van Feyenoord aan de oever van de Maas moet de blikvanger in de gebiedsontwikkeling rond het huidige stadion worden. Dat blijkt uit de plannen van de projectgroep Feyenoord City die vanochtend zijn gepresenteerd. Het nieuwe stadion biedt plaats aan 63.000 toeschouwers en staat deels naast en deels boven de Maas. Behalve voor voetbal kan het stadion ook voor andere evenementen worden gebruikt.

Het nieuwe stadion, een ontwerp van architectenbureau OMA van Rem Koolhaas, gaat 365 miljoen euro kosten. Stadion Feijenoord en de Betaald Voetbal Organisatie Feyenoord willen dat de gemeente zo'n 140 miljoen investeert: 40 miljoen in aandelen van het nieuwe stadion, 35 miljoen in infrastructuur en 60 miljoen in de aankoop van grond. Die grond kan worden verpacht.

Het college van B&W staat positief tegenover de plannen, maar wil ze nog doorrekenen, voordat het een besluit neemt. Feyenoord moet nog investeerders zien te vinden voor de bouw van het nieuwe stadion. In 2013 sneuvelde een plan voor de verbouwing van het huidige Feyenoord-stadion, De Kuip, omdat de gemeente niet garant wilde staan voor eventuele tegenvallers. En ook vorig jaar gingen plannen voor verbouw niet door omdat de financiering niet rond kwam.

Als het college en de gemeenteraad ermee instemmen en de bouw volgens plan verloopt, kan de eerste wedstrijd in de nieuwe Kuip over zes jaar, in het seizoen 2022-2023, worden gespeeld.

Het te ontwikkelen gebied met linksonder de huidige Kuip en aan de Maas het nieuwe stadion

In die plannen is ook de herbestemming van het huidige stadion meegenomen. De Kuip, een gemeentelijk monument, wordt zoveel mogelijk teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. In het stadion komt een atletiekbaan, maar worden ook 160 woningen en een bezoekerscentrum voor de voetbalclub Feyenoord gebouwd. Daarnaast is er ruimte voor economische activiteiten, zoals bijvoorbeeld een bierbrouwerij, zei de Rotterdamse wethouder van Sport, Adriaan Visser, in het NOS Radio 1 Journaal

Tussen het oude en nieuwe stadion komt een verbindingsweg. Om de twee stadions heen wordt onder meer een park aangelegd en worden zo'n 1500 woningen, hotels en een bioscoop gebouwd. Met hele gebiedsontwikkelingsproject is naar schatting 1 miljard euro gemoeid.

Het nieuwe stadion, gezien vanaf de Maas

Rotterdam wil zichzelf als sportstad profileren. Feyenoord City is een belangrijke bouwsteen om dat te realiseren. Onderdeel van de plannen is dat Feyenoord een multisportvereniging wordt die ook de breedtesport in het gebied en de omliggende wijken stimuleert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl