Kamerlid Klein
NOS Nieuws

Vrijzinnige Partij vraagt donatie voor de verkiezingen

De Vrijzinnige Partij vraagt in een e-mail aan de leden om een financiële bijdrage. Het Kamerlid Norbert Klein bevestigt berichtgeving daarover in het AD. Hij moet een waarborgsom van 11.250 euro bij elkaar scharrelen om met zijn partij mee te kunnen doen aan de verkiezingen.

Klein schrijft aan de leden dat hij hoopt dat iedereen een campagnebijdrage overmaakt. "Iedere euro is er één." Hij wil ook nog obligaties van 100 euro per stuk gaan uitgeven. "Dit geld krijg je terug als we de verkiezingen winnen."

Waarborgsom

Partijen die voor eerst meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen moeten bij de Kiesraad een waarborgsom van 11.250 euro betalen. Dit geld krijgen ze terug als ze ten minste 75 procent van de kiesdeler halen. De kiesdeler was bij de verkiezingen in 2012 62.829. (Er werden 9.424.235 geldige stemmen uitgebracht. De kiesdeler was dus dat getal gedeeld door 150 zetels = 62.828 stemmen).

Klein kwam in de Tweede Kamer voor 50Plus, maar vertrok na een conflict met het partijbestuur. Sindsdien vormt hij een eenmansfractie (Groep Klein). Het belangrijkste punt uit het verkiezingsprogramma van zijn Vrijzinnige Partij is een basisinkomen voor iedereen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl