Jan Groenendijk en Roel Boomstra in een promovideo van Top Notch
NOS SportAangepast

We krijgen een nieuwe, hippe, Nederlandse wereldkampioen dammen

We kunnen ons gaan opmaken voor de eerste Nederlandse wereldkampioen dammen sinds Harm Wiersma in 1984. Op 3 december begint in Groningen de 'opgepimpte' tweekamp tussen de 18-jarige Jan Groenendijk en de 23-jarige Roel Boomstra.

De Nederlanders spelen om de erfenis van Aleksandr Georgiev, die de afgelopen vijf jaar wereldkampioen werd, maar om onduidelijke redenen afzag van een tweekamp tegen Groenendijk, de nummer twee van het vorige WK. Daarom werd Boomstra doorgeschoven.

"Ik was geschokt. Ik dacht: waarom doet hij dit", zegt Boomstra. "Ik wist toen nog niet dat ik dan in zijn plaats naar het WK mocht gaan. Dat was een grote verrassing."

Ook Groenendijk was overdonderd. "Ik had het niet aan zien komen. Het is mooi dat we nu in ieder geval een Nederlandse wereldkampioen krijgen, maar ik had liever gezien dat die Nederlander van een Rus had gewonnen. Dan konden we de Russische heerschappij in het dammen pas echt doorbreken."

Hiphoplabel

Om de damsport populairder te maken bij de jeugd, is het hiphoplabel Top Notch als sponsor verbonden aan de tweekamp. Rapper Ronnie Flex gaat de scholen langs om het dammen te promoten.

Groenendijk en Boomstra kennen elkaar door en door. Al negen jaar trainen de grootmeesters samen. Ze zijn de eerste exponenten van een jeugdprogramma dat de Nederlandse dambond tien jaar geleden opzette.

Overeenkomsten

Er zijn veel overeenkomsten tussen Groenendijk en Boomstra. Ze studeren allebei natuurkunde, hebben allebei de A-status gekregen van NOC*NSF en zijn, voor een dammer aan de wereldtop, erg jong.

"Ik heb sommige goede ideeën en zetten ook nog eens in het verleden op Jan uitgeprobeerd. Daar heb ik nu wel een beetje spijt van", laat Boomstra weten.

In totaal werd er vijftien keer een Nederlander wereldkampioen. Dit zijn ze: Herman Hoogland (1912), Ben Springer (1928), Piet Roozenburg (1948-1954), Ton Sijbrands (1972 en 1973), Harm Wiersma (1976, 1979, 1981, 1983-1984) en Jannes van der Wal (1982).

Sinds de wereldtitel van Wiersma in 1984 werd er telkens een Rus wereldkampioen, met uitzondering van 1994: toen zegevierde de Let Guntis Valneris.

Het WK dammen is van 3 tot en met 18 december op locaties in Groningen, Wageningen en Den Haag. Groenendijk en Boomstra spelen in totaal twaalf wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl