Jongens knopen meerdere rotjes aan elkaar
NOS NieuwsAangepast

Meeste gemeenten nemen geen extra vuurwerkmaatregelen

  • Hugo van der Parre

    Research-redacteur

  • Hugo van der Parre

    Research-redacteur

Driekwart van de gemeenten neemt met Oud en Nieuw geen extra maatregelen om overlast van vuurwerk tegen te gaan. Uit een enquête van de NOS en de regionale omroepen blijkt dat het overgrote deel dat niet nodig vindt. De uitkomsten komen overeen met een vergelijkbaar recent onderzoek van het AD.

Van de 264 gemeenten die reageerden, zeggen er 55 dat ze een vuurwerkvrije zone instellen, voornamelijk rond verzorgings- en ziekenhuizen, kinderboerderijen en winkelcentra. Dat is iets meer dan vorig jaar. Boxtel, De Bilt, Huizen en Middelburg doen het voor het eerst, de andere gemeenten deden het vorig jaar ook al. De gemeente Korendijk, in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland, stopt er juist weer mee, omdat het betrokken verzorgingshuis de gezelligheid miste.

Ook andere maatregelen worden niet erg vaak genomen. In zes gemeenten wordt een centraal vuurwerkevenement georganiseerd: Rotterdam, Den Haag, Hilversum, Westvoorne, Voorschoten en in enkele dorpen van De Friese Meren.

Europees verbod

Op de vraag welke vuurwerkregels zouden moeten veranderen, antwoorden minder gemeenten dat ze strengere regels willen. 35 procent wil een Europees verbod op zwaar vuurwerk (vorig jaar was 56 procent voorstander) en 33 procent is voor zwaardere straffen voor het verhandelen en bezitten van illegaal vuurwerk (vorig jaar 52 procent). Net als vorig jaar is 10 procent voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. 8 procent wil de afsteekperiode – nu van 18.00 tot 02.00 uur – inperken.

De handhaving van de vuurwerkregels wordt in de meeste gemeenten gedaan door bijzondere opsporingsambtenaren, die toch al in dienst zijn. Ruim veertig gemeenten trekken er wel extra geld voor uit. Zo huurt Huizen tien extra toezichthouders in. Schinnen schakelt een extern bureau in. Rotterdam doet het weliswaar met de reguliere inzet, maar heeft veruit de meeste toezichthouders: tachtig man.

Carbid

Ruim tachtig gemeenten zeggen dat carbid-schieten bij hen onder voorwaarden is toegestaan: doorgaans alleen op aangewezen locaties buiten de bebouwde kom en alleen op Oudjaarsdag. Sommige gemeenten werken met vergunningen. Daarbij is ook vaak bepaald dat de melkbus die als kanon fungeert, niet groter mag zijn dan 40 of 50 liter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl