NOS NieuwsAangepast

OM: grote partijen drugs worden gedumpt in Europa

De Rotterdamse haven wordt overspoeld met drugs. Dit jaar is al meer dan 12.000 kilo cocaïne onderschept en daarmee dreigt 2016 een recordjaar te worden.

Ondanks de recordvangsten komen er nog veel drugs het land binnen. Volgens het Openbaar Ministerie komt dat onder meer doordat in Europa grote partijen drugs uit Zuid-Amerika worden gedumpt.

Opvallend is dat drugscriminelen regelmatig partijen van honderden of zelfs duizenden kilo’s versturen. Dat wijst er volgens sommigen op dat criminelen er veel vertrouwen in hebben dat de risico’s op ontdekking klein zijn, dankzij de hulp van corrupte havenwerkers en douanemedewerkers. Juist vandaag werd zestien jaar cel geëist tegen douanier Gerrit G., die een belangrijke rol zou hebben gespeeld in de smokkel.

Prijzen

Volgens bronnen in het criminele milieu wordt gemiddeld een op de vier of vijf partijen drugs onderschept. Dat er nog veel drugs binnenkomen, blijkt uit de prijzen op de criminele markt.

In het criminele milieu in Rotterdam kost een kilo cocaïne momenteel 23.000 tot 25.000 euro, zeggen bronnen. Dat was tot voor kort nog 37.000 euro. Omdat het niet waarschijnlijk is dat het gebruik is afgenomen, is de enige logische verklaring voor de gedaalde prijs dat het aanbod is toegenomen.

Reorganisatie

Burgemeester Aboutaleb, het OM en de politie spraken onlangs hun zorgen uit over de reorganisatieplannen bij de douane. Hun vrees is dat er straks onvoldoende capaciteit is om de drugssmokkel in de Rotterdamse haven aan te pakken.

"Het ligt meer voor de hand om de opsporingscapaciteit in de Rotterdamse haven uit te breiden dan terug te brengen", zegt officier van justitie Barbara van Unnik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl