Asielzoekers uit 'veilige landen' veroorzaken al geruime tijd overlast in de omgeving
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Ter Apel neemt maatregelen tegen overlast asielzoekers

In Ter Apel worden maatregelen genomen om de overlast van asielzoekers aan te pakken. Volgens de burgemeester is dat nodig omdat inwoners van Ter Apel zich thuis niet meer veilig voelen.

"We hebben deze problematiek in twintig jaar niet gehad", zegt burgemeester Leontien Kompier tegen RTV Noord. "Het is een hele brutale groep, die in mijn optiek onmiddellijk Nederland moet verlaten."

De groep asielzoekers wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor een forse toename van het aantal diefstallen in de regio. Ook zouden ze zich bezighouden met zakkenrollen en agressief gedrag vertonen.

Gebiedsverbod

In overleg met staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zijn daarom nu maatregelen aangekondigd. Zo komt er meer politie in Ter Apel en rondom het asielzoekerscentrum. Daarnaast kunnen vluchtelingen die overlast veroorzaken voortaan een gebiedsverbod krijgen. Eerder werd al een alcoholverbod in de bebouwde kom van Ter Apel ingevoerd.

De aanpak is gericht tegen asielzoekers uit zogeheten veilige landen, zoals Marokko, Algerije en Georgië. Aanvragen uit die landen worden vrijwel allemaal afgewezen, maar de aanvragers gaan wel de asielprocedures in en kunnen gedurende die tijd in Nederland verblijven.

Advertentie via Ster.nl